Patrick Aloysius O'Boyle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van kardinaal O'Boyle

Patrick Aloysius kardinaal O'Boyle (Scranton (Pennsylvania), 18 juli 1896 - Washington, 10 augustus 1987) was een Amerikaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

O'Boyle bezocht het Saint Thomas College in Scranton en studeerde vervolgens aan het Saint Joseph's Seminary in Yonkers (New York) en aan de New York School of Social Work in New York. Hij werd op 21 mei 1921 priester gewijd door Patrick Joseph Hayes, aartsbisschop van New York. Hij werkte vervolgens in dit aartsbisdom als pastoor en als docent aan verschillende opleidingen. Ook was hij betrokken bij de organisatie van het jongerenwerk in de stad New York. Hij werd in 1941 door paus Pius XII verheven tot kamerheer en in 1947 tot Ereprelaat van Zijne Heiligheid.

In datzelfde jaar benoemde paus Pius XII hem tot aartsbisschop van Washington. Francis Spellman was zijn eerstwijdende bisschop. In 1955 werd hij benoemd tot bisschop-troonassistent van Zijne Heiligheid. Aartsbisschop O'Boyle nam deel aan het Tweede Vaticaans Concilie. In 1965 werd New York tot metropolitaan aartsbisdom verheven.

Paus Paulus VI creëerde hem kardinaal tijdens het consistorie van 26 juni 1967. De titeldiakonie San Nicola in Carcere werd - pro hac vice - zijn titelkerk. Kardinaal O'Boyle nam - op grond van zijn leeftijd - niet deel aan de conclaven in augustus en oktober 1978. Kardinaal O'Boyle overleed in 1987 en werd begraven in de Kapel van Franciscus van Assisi, in de Kathedraal van Washington.