Pattimura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pattimura 1961 Indonesia stamp.jpg

Thomas Matulessy (?1783-1817), bekend als Pattimura Muda, was een Ambonese soldaat die een opstand leidde tegen de Nederlandse bezetting op Saparua bij Ambon op de Molukken.

Na de overgang van het Britse naar het Nederlandse bestuur werd het Molukse leger ontbonden. Bij een opstand tegen de hervormingen van de Nederlandse resident op Saparua, Van den Berg, werd Matulessy uit de kringen van het Molukse leger als aanvoerder gekozen. Hij nam Fort Duurstede, het Nederlandse fort ter plaatse in waarbij de vrouw, jongste twee kinderen en de gouverante van het gezin samen met het garnizoen van 19 soldaten werden vermoord. Van den Berg werd zwaargewond en overleed enige dagen later. Het oudste kind Jan-Leendert overleefde en mocht later de familienaam 'Van den Berg van Saparua' voeren. Een detachement van driehonderd honderd soldaten dat vanaf Ambon naar Saparua werd gestuurd werd op 12 man na gedood. Na een half jaar stuurden de Nederlanders twee expedities uit Batavia, het huidige Jakarta. De rebellen werden verslagen en Pattimura werd op 16 december 1817 in Fort Victoria opgehangen.

Pattimura werd in 1973 door de Indonesische regering tot nationale held aangewezen. Elk jaar op 15 mei is het Pattimura-dag. Je kunt zijn naam op diverse plaatsen in Indonesië aantreffen.