Paul R. Kooij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul R. Kooij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 mei 1956
Geboorteplaats Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1987-
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Paul R. Kooij (Utrecht, 19 mei 1956[1]) is een Nederlands acteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Paul R. Kooij begon laat met acteren. Na enkele jaren gestudeerd te hebben aan de Christelijke Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Kampen studeerde hij in 1986, op 30-jarige leeftijd, af aan de Toneelschool Arnhem. Tot 1990 was hij freelanceacteur, onder andere bij het Publiekstheater. Van 1990 tot 1995 was hij verbonden aan het Ro Theater. In deze periode was hij ook, naast Burny Bos, te zien als postbode Anton Gleuf in de Ko de Boswachtershow. Vervolgens werkte hij weer vier jaar freelance, bij onder andere het Noord Nederlands Toneel en Het Zuidelijk Toneel, om in 2000 weer voor vijf jaar terug te keren bij het Ro Theater. Sinds 2006 werkt hij weer als freelanceacteur.[2]

In 2002 speelde hij, naast Loes Luca, de boze buurman Boordevol in Ja zuster, nee zuster, een rol die beiden eerder al op het toneel hadden gespeeld voor de musicalversie van de televisieserie in het Ro Theater. In sterk contrast met deze komische rol stond de serieuze rol van de bankier Wilco Jiskoot die hij, naast Pierre Bokma als Rijkman Groenink, in 2013 speelde in de televisieserie De Prooi naar het boek van Jeroen Smit.

In 2014 speelde hij in het toneelstuk rond het leven van Anne Frank, haar vader Otto.[3]

In de eerste aflevering van de televisieserie 't Schaep Ahoy, die uitgezonden is op 14 maart 2015, is hij te zien in de gastrol van kapitein Karel Leegwater.

In de zomer van 2016 en 2017 speelt Kooij de rol van verteller in de succesvolle voorstelling Het Pauperparadijs.

Kooij speelt ook mee in de theatervoorstelling Marijke Muoi in de Grote Kerk van Leeuwarden als onderdeel van het project Under de Toer, ter gelegenheid van Leeuwarden-Fryslân 2018.

In februari 2018 speelt hij de rol van Van 't Sant in cast 15 van de voorstelling Soldaat van Oranje.

In november 2018 speelde hij Jacques van de Dorst in het Sinterklaasjournaal.

In de zomer van 2019 speelt hij de rol van spiritueel leider Urdward in de voorstelling Mammoet. In dat zelfde seizoen speelde hij mee in de voorstelling Gas van toneelgroep Jan Vos.

In 2022 speelt hij in de theatervoorstelling Oma is een Avatar van HNTjong.[4]

In de zomer van 2023 speelt Kooij wederom de rol van verteller in de voorstelling Het Pauperparadijs.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]