Paul Collier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Collier in 2013

Paul Collier (1949) is een Brits econoom. Hij is als hoogleraar economie verbonden aan de universiteit van Oxford (onder meer als directeur van de afdeling ontwikkelingsonderzoek). Hij is tevens (co-)auteur van verschillende belangrijke boeken over de armoede in Afrika. Van 1998 tot 2003 was hij hoofd van de Development Reseach Group van de Wereldbank. De specialisaties van Collier zijn: bestuur in lage lonenlanden, economische groei in Afrika, de achtergronden van burgeroorlog, internationale samenwerking, ontwikkelingssamenwerking, globalisering en armoede.

Het standpunt van Collier[bewerken]

Colliers beroemde boek The Bottom Billion gaat over de één miljard armste mensen van de wereld (het onderste miljard), dat hoofdzakelijk in Afrika woont. De overige vijf miljard mensen op aarde leeft in (redelijke) welvaart of is op de goede weg om welvaart te ontwikkelen. Nog maar twintig jaar geleden was het precies andersom: één miljard mensen leefde in het rijke Westen en de overige vijf miljard was arm. Van die vijf miljard armen van toen, leeft 2,4 miljard in China en India, waar de economische vooruitzichten inmiddels aanzienlijk zijn verbeterd. Uiteraard leven er nog altijd zeer arme mensen in India en China, maar er liggen toch meer kansen om vooruit te komen in het leven, zeker voor hun kinderen.

De ideeën van Paul Collier doen veel stof opwaaien in het ontwikkelingsdebat, vooral wanneer het gaat over de relatie tussen hebzucht en wrok. Volgens Collier zijn de vele burgeroorlogen en conflicten in Afrika niet –zoals vaak wordt beweerd- het gevolg van slechte politiek of etnische en religieuze tegenstellingen, maar van slechte economische vooruitzichten voor de allerarmsten.

Hij pleit dan ook voor een andere aanpak van ontwikkelingshulp voor Afrika. Daarbij wijst hij op de Marshall-hulp die Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog van de Verenigde Staten ontving. De VS pompten toen niet alleen veel ontwikkelingsgeld in het totaal ontredderde Europa, maar stelde ook haar handelsgrenzen open. Toen Europa eenmaal vrijelijk handel mocht drijven met Amerika, ging het met de Europese economie snel bergopwaarts.

Precies hetzelfde moet de Westerse wereld nu met Afrika doen, vindt Paul Collier. Door betere handelsbetrekkingen en veiligheidsmaatregelen (zoals bij ons de Navo) kan in Afrika een solide middenklasse ontstaan, die tevens een controlerende invloed zal gaan uitoefenen op de plaatselijke politiek en regelgeving. Hierdoor krijgt democratie in Afrika eindelijk een eerlijke kans op succes, waardoor corruptie, bestuurlijke zwakte, staatsgrepen, conflicten en burgeroorlogen gestaag zullen afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Afrika beschikt immers over een enorme rijkdom aan grondstoffen, die –wanneer deze op een eerlijke manier worden verhandeld- voor hoge welvaart kunnen zorgen.

Volgens Collier zal de wereld ingrijpend ten goede veranderen wanneer het rijke Westen ten aanzien van Afrika twee krachten samenbundelt, namelijk compassie en ‘verlicht zelfbelang’. Compassie (medelijden), omdat het tragisch is dat één miljard mensen op aarde in uitzichtloze ellende moet leven. En verlicht zelfbelang omdat deze schrijnende ongelijkheid in een snel globaliserende samenleving over veertig jaar grote (terroristische) gevaren zal opleveren voor onze eigen kinderen en kleinkinderen. De huidige piraterij voor de kust van Somalië is daar slechts een voorproefje van.

Zonder de druk van goed geïnformeerde burgers in de Westerse samenleving, zullen Westerse politici niet snel over de brug komen met betere handelsvoorwaarden en veiligheidsmaatregelen voor Afrika, aldus Collier. Om deze kwestie zo duidelijk mogelijk te maken voor Westerse burgers, heeft Collier met The Bottom Billion een boek over economie geschreven “dat makkelijk genoeg is om op het strand te lezen.” [1]

Colliers boeken[bewerken]

 • The Plundered Planet: Why We Must, and How We Can, Manage Nature for Global Prosperity (2010) ISBN 978-0195395259
 • Wars, Guns And Votes - Democracy In Dangerous Places. Harper, 2009.
 • The Bottom Billion - Why the Poorest Countries Are Failing and What Can Be Done about It. Oxford University Press, 2007.
 • Labour and poverty in rural Tanzania: Ujamaa and rural development in the United Republic of Tanzania. Clarendon Press, 1986.

Paul Collier is mede-auteur van onder meer:

 • Peasants and Governments - An Economic Analysis. Clarendon Press, 1990.
 • Trade Shocks in Developing Countries. Clarendon Press, 1999.
 • Natural Recources and Violent Conflict – Options and Actions. Wereldbank, 2003.
 • Breaking the Conflict Trap – Civil War and Development Policy. Wereldbank 2003.
 • Understanding Civil War: Evidence and Analysis, Vol. 1--Africa. Wereldbank, 2005.
 • Understanding Civil War: Evidence and Analysis, Vol. 2--Europe, Central Asia, and Other Regions. Wereldbank, 2005.
 • Globalization and Poverty - Globalization of the World Economy. Edward Elgar Publishing, 2008.

Prijzen[bewerken]

Paul Collier heeft vele onderscheidingen en prijzen ontvangen voor zijn werk, onder meer een Distinction Award van de Universiteit van Oxford, de Edgar Graham Book Prize (1988), een Arthur Ross Book Award (2008) en de Lionel Gelber Prize (2008). In 2008 werd hij tevens onderscheiden als Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Externe links[bewerken]


Bronnen en referenties[bewerken]