Paul Cornu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Cornu

Paul Cornu (Glos-la-Ferrière, 15 juni 1881Lisieux, 6 juni 1944) was een Franse rijwielhandelaar en uitvinder die als eerste een vrije vlucht maakte in een helikopter.

Deze vlucht op 1,50 meter hoogte duurde 20 seconden en vond plaats op 13 november 1907 in Coquainvilliers. De 6,20 meter lange helikopter (ook wel bekend als de "vliegende fiets") bestond uit een 24pk Antoinette-motor en twee tegengesteld draaiende rotors, met een diameter van 6 meter, om het koppel tegen te gaan. Het toestel had een startgewicht van 260 kg en als primitieve vorm van besturing aan beide zijden een kleine vleugel.

In 1906 werd in Frankrijk een prijs in het vooruitzicht gesteld voor diegene die een parcours van één kilometer kon vliegen. Dit was de Deutsch-Archdeacon Prijs. Cornu schreef zich in en wist van vrienden genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het project te beginnen. De prijs werd uiteindelijk echter gewonnen door Henri Farman.

Paul Cornu in zijn eerste helikopter rond 1907

Cornu had als test eerst een schaalmodel gemaakt, met rotors van 2,25 m in diameter en een Buchet-motor van 2pk. Hij gebruikte een zak zand als ballast. In de loop van de ontwikkeling werd het schaalmodel vervangen door een toestel op ware grootte en werden de zakken zand uiteindelijk vervangen door de piloot. Met een later model kwam hij tot 6 meter hoogte. Zijn financiële situatie, het uitblijven van publiciteit en de beperktheden van het toestel leidden ertoe dat Cornu de verdere ontwikkeling in 1909 staakte.

Bij een bombardement van de geallieerden in de aanvang van D-Day werd zijn huis geraakt en kwam Cornu ruim een week voor zijn 63e verjaardag te overlijden.

Helikopter van Paul Cornu. De vier horizontale flappen zijn de rotorbladen, de twee verticale flappen de stabilatoren

Trivia[bewerken]

De gebroeders Wright, de eersten die vlogen met een gemotoriseerd vliegtuig, waren ook fietsenmakers.