Paul Depla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Depla
P.F.G. Depla (2012)
Algemene informatie
Volledige naam Paulus Franciscus Gustave Depla
Geboren 17 april 1965
Geboorteplaats Eindhoven
Functie burgemeester van Breda
Sinds 16 maart 2015
Partij PvdA
Titulatuur dr.
Alma mater Katholieke Universiteit Nijmegen,
Universiteit van Tilburg
Politieke functies
2000-2010 wethouder van Nijmegen
2010-2015 burgemeester van Heerlen
2015-heden burgemeester van Breda
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Paulus Franciscus Gustave (Paul) Depla (Eindhoven, 17 april 1965) is een Nederlandse bestuurder en politicus van de PvdA. Sinds 16 maart 2015 is hij burgemeester van de gemeente Breda. Eerder was hij burgemeester van de gemeente Heerlen en wethouder van de gemeente Nijmegen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Depla, een broer van voormalig Tweede Kamerlid Staf Depla en een kleinzoon van voormalig minister Frans Teulings, behaalde in 1983 zijn VWO-diploma aan het Sint-Joriscollege in Eindhoven. Na een jaar sociologie aan de Universiteit van Tilburg ging Depla in 1984 politicologie studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Tilburg op een studie naar de vernieuwing van de lokale democratie.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 was hij verbonden aan het campagneteam van de PvdA. In 2006 was hij voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid voorbereidde. Tussen 1998 en 2000 werkte hij als politiek adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos.

Wethouder in Nijmegen[bewerken | brontekst bewerken]

Van februari 2000 tot en met maart 2010 was hij wethouder in Nijmegen, waar hij de portefeuilles Ruimte & Bouwen, Sport en Werk & Inkomen beheerde.

Fietsenkelder-affaire[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2007 haalde Depla de landelijke media doordat hij in de fietsenkelder van het stadhuis van Nijmegen betrokken zou zijn bij onzedelijke handelingen met een vrouwelijk VVD-raadslid die op een bewakingscamera zouden zijn vastgelegd. Tijdens een raadsvergadering op 28 november werden over de affaire door vijf fracties vragen gesteld. Depla en burgemeester De Graaf stelden dat het om een privézaak ging en wensten er niet op in te gaan. Het raadslid, dat betrokkenheid ontkende, trok zich kort na het in de publiciteit komen van de kwestie terug uit de fractie.[1]

Conflict over gemeentelijke belasting[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2009 liep een conflict over onroerendezaakbelasting (ozb) in Nijmegen hoog op. Depla wilde het ozb-tarief met vijf procent verhogen, maar zijn eigen partij in de gemeenteraad vond dat te hoog. Een motie over een verlaging van het tarief kreeg de steun van de oppositie. Het conflict liep dusdanig op dat de positie van het college onhoudbaar werd. Op woensdag 25 november deelde burgemeester De Graaf aan de gemeenteraad mee dat alle wethouders het voornemen hadden hun ontslag aan te bieden. Korte tijd later werd meegedeeld dat zij bereid waren daarvan af te zien. Het zittend college ging demissionair verder tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Burgemeester van Heerlen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor hij op 1 april 2010 burgemeester van Heerlen werd, eindigde hij nog als tweede kandidaat voor het burgemeesterschap van Groningen.[2] In Heerlen pleitte hij voor gereguleerde wietteelt.[3]

Burgemeester van Breda[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 januari 2015 werd Depla door de gemeenteraad van Breda voorgedragen voor de positie van burgemeester van die stad. Sinds 16 maart 2015 bekleedt hij deze functie.[4][5] In maart 2018 werd Depla door de Vrije Universiteit genomineerd voor de Duidelijketaalprijs 2018. In november 2020 heeft de gemeenteraad Depla voorgedragen voor een tweede termijn als burgemeester.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
A.M.G. Gresel
Burgemeester van Heerlen
2010 - 2015
Opvolger:
F.H.H. Weekers (Waarnemend)
Voorganger:
P.A.C.M. van der Velden
Burgemeester van Breda
2015 - heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Paul Depla van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.