Paul Geerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Geerts
Paul Geerts (2015)
Paul Geerts (2015)
Algemene informatie
Volledige naam Paulus Josephus Coleta Geerts
Geboren 16 mei 1937, Turnhout
Land Vlag van België België
Beroep striptekenaar
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Vandersteen en Geerts bij de presentatie van Angst op de "Amsterdam"

Paul Geerts (Turnhout, 16 mei 1937) is een Vlaams stripauteur. Hij is vooral bekend van de stripreeks Suske en Wiske, waarvan hij van 1972 tot en met 2002 de hoofdtekenaar was.

Suske en Wiske[bewerken]

Aanvankelijk werd hij nog vrij nauwlettend in de gaten gehouden door zijn voorganger, de bedenker van de reeks, Willy Vandersteen. Gaandeweg werd zijn inbreng en verantwoordelijkheid steeds groter en kregen zijn verhalen een eigen stijl.

Zijn eerste bijdrage aan de Suske en Wiske-reeks was het inktwerk van het album De charmante koffiepot. Zijn allereerste volledig zelfgemaakt verhaal was De gekke gokker.

Hoogtepunten in zijn oeuvre zijn onder meer de verhalen De raap van Rubens, Angst op de "Amsterdam" en De parel in de lotusbloem. In De 7 schaken eerde hij zijn voorganger Willy Vandersteen. In De verdwenen verteller werd hij zelf geëerd door zijn opvolger Marc Verhaegen, die in april 2002 het stokje van hem overnam en in De krasse kroko komt hij ook voor.

Pensioen[bewerken]

In 2002 ging Geerts met pensioen. Op 16 december 2002 werd hij geridderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[1]

In oktober 2005 verscheen er een biografie over het leven en werk van Paul Geerts. In deze biografie verscheen ook een nieuw stripverhaal van Geerts, getiteld De hemelboom (geen Suske en Wiske-verhaal). Dit verhaal verscheen op 15 juli 2006 op het Stripfestival Middelkerke in albumvorm. Er is tevens een luxe uitvoering van verschenen.

In 2006 won Geerts de Stripvos, een prijs voor personen of instellingen die met hun activiteiten van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld, uitgereikt door het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde. De prijs werd op 28 oktober van dat jaar uitgereikt tijdens de gala-avond van het stripgilde.[2]

Na zijn carrière bij Studio Vandersteen, is Paul Geerts weer gaan schilderen zoals hij voor zijn loopbaan als stripauteur ook had gedaan.

Lijst van Suske en Wiske-albums, geschreven en getekend door Geerts[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Vaessen, Theo "Paul Geerts: Dertig jaar peetvader van Suske en Wiske", Standaard Uitgeverij, Uitgeverij Van Holleema en Warendorf, (2005) ISBN 9002219474 (Vlaanderen), ISBN 9077692215 (Nederland).
Voorganger:
Willy Vandersteen
Hoofdtekenaar van Suske en Wiske
1972–2002
Opvolger:
Marc Verhaegen