Paul Groot (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Groot
Paul Groot in de jaren 1990
Paul Groot in de jaren 1990
Algemene informatie
Volledige naam Paulus Cornelis Johannes Maria Groot
Geboren 25 juli 1967
Geboorteplaats Hilversum
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1993-heden
Beroep Acteur
cabaretier
tekstschrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Groot als Filemon Wesselink in het televisieprogramma Koefnoen

Paulus Cornelis Johannes Maria (Paul) Groot (Hilversum, 25 juli 1967) is een Nederlands acteur, cabaretier en tekstschrijver.

Opleiding[bewerken]

Op de middelbare school, het Alkwin Kollege in Uithoorn, schreef Groot teksten voor musicals en schoolavonden, waaraan hij ondanks zijn verlegenheid zelf meedeed. Ondanks zijn liefde voor toneel ging hij niet naar de toneelschool, maar deed hij een studie theaterwetenschappen in Amsterdam.

Tijdens zijn studie schreef hij teksten voor programma's van de KRO, de VARA en de NOS en speelde hij in commercials. Na het afronden van zijn studie wilde hij in eerste instantie voor zichzelf beginnen, maar hoewel hij tijdens zijn studie volop werk had, kreeg hij nu maar weinig aangeboden.

Televisierollen[bewerken]

In 1993 werd hij gevraagd voor een rol als Stan Nijholt in Goede tijden, slechte tijden. Dit werd zijn doorbraak bij het grote publiek. Na drie jaar stopte hij met de soap, omdat hij wat nieuws wilde. Hij speelde vervolgens een aantal grote en kleine rollen in films en televisieseries en sprak commercials en tekenfilms in.

Tekstschrijver[bewerken]

Behalve als acteur werkte hij als tekstschrijver. Hij leverde teksten voor verscheidene programma's, zoals de kinderserie Zaai en sinds 1996 voor het TROS-programma Dit was het nieuws. Hij schreef teksten voor de programma's van cabaretiers als Eric van Sauers, Joep Onderdelinden en Plien en Bianca.

Cabaret[bewerken]

In 2001 werd hij lid van het cabaretpanel van Kopspijkers. Hij kreeg veel lof voor zijn imitaties van Bekende Nederlanders, zoals Jan Wolkers, Peter R. de Vries, Mat Herben, Willibrord Frequin, Pim en Marten Fortuyn. Mede door die imitaties won hij in 2003 het Gouden Beeld voor 'televisiepersoonlijkheid van het jaar'. In 2004 verliet hij Kopspijkers samen met Owen Schumacher om een eigen satirisch programma, Koefnoen, te maken. Dit programma was van september 2004 tot september 2016 te zien op televisie.

In februari 2004 stond hij op het toneel samen met Schumacher en Plien en Bianca, in het door hemzelf geschreven stuk Stessen. Twee jaar later, in december 2006, werd Paul door tijdschrift Expreszo verkozen als 'leukste homo van Nederland en Vlaanderen'.

Groot was te zien in de Nederlandse film Gooische Vrouwen uit 2011 en speelde in seizoen 2012/2013 de rol van Lord Farquad in de musical Shrek. Samen met Sanne Wallis de Vries en Martin van Dijk maakte hij in 2012 de voorstelling Adèle over Adèle Bloemendaal.

Groot is ook stemacteur. Zo deed hij onder andere de stem van Mickey Mouse in Mickey's Club en deed hij de stem van schurk Repelsteeltje in de vierde film over Shrek. Ook spreekt hij de reclames van Campina in. Ook deed de Groot de stem van Van Helsing in de Nederlandse versie van Hotel Transylvania 3: Summer Vacation.

Musical[bewerken]

Groot maakte zijn musicaldebuut in Boyband (2000/2001). Hierin vertolkte hij de rol van 'Robert'. In 2011 was Groot te zien in de rol van 'Sir Galahad' in Spamalot, de musical. Tijdens theaterseizoen 2012/2013 vertolkte hij de rol van 'Lord Farquaad' in Shrek de musical. In 2015 was hij alternate van Tony Neef in de rol van Wim Sonneveld in Sonneveld in DeLaMar.

In december 2015 ging Groot het theater in als hoofdrolspeler in de grote musical Robert Long. De musical geproduceerd door Stage Entertainment Nederland, gaat over de vriendschap tussen de Robert Long en Leen Jongewaard, zangers en entertainers die openlijk uitkwamen voor hun homoseksualiteit en begin jaren '80 samen een aantal shows maakten. De rol van Leen Jongewaard wordt vertolkt door Jeremy Baker, een acteur met wie Groot vaak heeft samengewerkt in het programma Koefnoen.

In 2019 maakt Groot deel uit van de cast van de musicalversie van ‘t Schaep met de 5 Pooten.

Persoonlijke informatie[bewerken]

Groot is de broer van de Nederlandse honkballer Frans Groot.

Externe link[bewerken]