Paul McGann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul McGann

Paul John McGann (Liverpool, 14 november 1959) is een Engels acteur. Hij werd genomineerd voor een BAFTA TV Award voor zijn rol in de miniserie The Monocled Mutineer (1986) en voor een Saturn Award voor die als het titelpersonage in de televisiefilm Doctor Who (1996). Daarin was hij de achtste versie van The Doctor. Hij nam in 2013 voor twee dagen de rol terug op zich voor een 6-minuten durende prequel van de 50-jaar Doctor Who special.

McGann deed vijf jaar acteerervaring op in televisieseries en -films voordat hij in 1987 debuteerde op het witte doek, als Marwood in de Britse komedie Withnail & I. Sindsdien was hij te zien in meer dan twintig filmrollen. Met televisiefilms erbij loopt dat aantal op tot boven de 45 titels. McGann speelde in de laatstgenoemde categorie onder meer vier keer William Bush in evenzoveel Hornblower-films. Zijn rollen in andere televisieproducties bestaan voornamelijk uit die in Britse, niet zelden historische, miniseries.

McGann trouwde in 1992 met Annie Milner, met wie hij twee kinderen kreeg. Zijn oudere broer Joe en jongere broers Mark en Stephen zijn eveneens acteurs met ieder meer dan twintig televisie- en filmrollen achter hun naam.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen