Paul Onkenhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paul Onkenhout (Haarlem, 25 december 1958) is een Nederlands journalist. Hij is vooral bekend geworden door zijn column De Twaalfde Man in het dagblad de Volkskrant.

Onkenhout volgde van 1971-1977 de havo aan het Lorentz Lyceum in Haarlem, en studeerde van 1978 tot 1984 geschiedenis aan de lerarenopleiding d'Witte Leli te Amsterdam. In 1986 werd hij sportverslaggever bij het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant. Sinds 1990 werkt Onkenhout voor de Volkskrant - aanvankelijk als sportjournalist, en sinds 2008 op de mediaredactie. Hij schrijft sinds 1996 voor de Volkskrant de column De Twaalfde Man. Daarnaast was Onkenhout van 1998 tot 2008 columnist van het NOS radioprogramma Langs de Lijn, en is hij sinds 2008 columnist bij de VARAgids.

Van zijn columns in de Volkskrant is tweemaal een selectie gebundeld. De eerste bundel verscheen onder de titel Op zoek naar de rookmagiër. Dit was tevens de titel van een in deze bundel opgenomen column over voetballer Milko Ðurovski.

DSB Bank[bewerken]

Op 15 oktober 2005 hekelde Onkenhout in zijn column de rol van AZ-voorzitter Dirk Scheringa "die een fortuin vergaarde door tegen woekerrentes leningen te verstrekken aan arme sloebers en een klein deel van de enorme winst heel ruimhartig investeerde in het Alkmaarse elftal." De DSB Bank verzocht om rectificatie, waarna Onkenhout in een volgende column sarcastisch door het stof ging.[1]

Bibliografie[bewerken]