Paul Römer (televisieproducent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Römer
Paul Römer in 1992
Algemene informatie
Volledige naam Paulus ('Paul') Römer
Geboren 13 december 1962
Amsterdam
Nationaliteit Nederlandse
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep televisieproducent

Paulus (Paul) Römer (Amsterdam, 13 december 1962) is een Nederlandse televisieproducent. Hij was daarnaast lid van de Raad van Commissarissen bij de Amsterdamse voetbalclub AFC Ajax.

Römer volgde de opleiding tot fysiotherapeut en begon daarna zijn loopbaan in de televisie-industrie bij de TROS. Tussen 1988 en 1996 werkte hij daar onder meer als programma-ontwikkelaar en als producer van het programma "Jongbloed en Joosten". In 1993 werd hij benoemd tot Hoofd Entertainment bij deze omroep.

In 1996 trad hij in dienst van John de Mol Produkties. Hij deed tal van amusementsprogramma's, zoals De Staatsloterijshow, Domino D-Day en tv-programma's met Linda de Mol. Römer is medebedenker en eerste producent van de nationale en internationale versies van Big Brother en De Grote Donor Show. Voor deze twee laatste programma's fungeert hij ook als producent voor de Nederlandse versies. Voor de internationale versie van Big Brother was hij de eerste producent van de Amerikaanse uitvoering, in Los Angeles.

Sinds de oprichting van Endemol Nederland was Römer in Aalsmeer werkzaam als Producent Entertainment. Met ingang van 2002 werd hij benoemd tot Algemeen Directeur van Endemol Nederland. Hij was verantwoordelijk voor creatie/ontwikkeling, verkoop en productie. Deze functie bekleedde hij tot 2009; toen trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Endemol Holding, waarin hij verantwoordelijk was voor de wereldwijde creatieve strategie binnen het concern.

Van 12 april 2011 tot februari 2019 was hij de directeur van de NTR. Hij volgde Joop Daalmeijer op die op 1 september 2011 met pensioen ging.[1] Sinds juni 2019 is hij bij Talpa Network Managing Director Radio en Televisie. In januari 2024 kondigde hij zijn vertrek aan bij het bedrijf.

Römer is verantwoordelijk voor het stopzetten van Sesamstraat.[2][3] In 2021 sommeerde hij, in zijn rol als Talpa-directeur, Dennis Schouten om te stoppen met het programma RoddelPraat. Toen Schouten dat weigerde, werd hem de deur gewezen.[4] Tevens gelastte hij in 2021 een boycot van het Algemeen Dagblad bij Talpa.[5] Naar aanleiding van BOOS: This is The Voice heeft Römer gezegd dat er binnen Talpa geen angstcultuur heerst.[6] In 2022 vond hij Vandaag Inside niet meer van deze tijd.[7]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is een zoon van de acteur Piet Römer (1928-2012), broer van producent en auteur Bart Römer (1957) en van de acteurs Han (1948) en Peter Römer (1952).

Stamboom van de artiestenfamilie Römer[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Piet Römer
 
Paul Römer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anne Römer
 
Han Römer
 
 
 
 
Peter Römer
 
 
 
 
 
Bart Römer
 
Paul Römer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iris Römer
 
Kees PrinsFrederik Brom
 
Nienke Römer
 
Thijs RömerLeon Römer
 
 

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]