Paul Rüpp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Rüpp
Paul Rüpp (uiterlijk 2007)
Algemene informatie
Volledige naam Paul Rüpp
Geboren Breda, 10 december 1957
Partij CDA (1990-heden)
Politieke functies
1991-1998 Wethouder van Uden
2003-2009 Gedeputeerde van Noord-Brabant
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Paul Rüpp (Breda, 10 december 1957) is een Nederlands politicus namens het CDA.

Hij was tussen 1991 en 1998 wethouder in zijn woonplaats Uden. Sinds 2003 was hij gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. In 2009 maakte Rüpp de overstap naar het hoger onderwijs. Hij is sindsdien voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, maar kondigde in maart 2021 aan zijn functie na twaalf jaar neer te leggen en over te dragen. Per 1 maart 2012 trad hij toe tot het bestuur van de landelijke HBO-Raad. Sinds 1 januari 2013 is Rüpp Kamerheer van toenmalig koningin Beatrix, sinds 30 april 2013 van koning Willem-Alexander in de provincie Noord-Brabant.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rüpp was leraar Nederlands in Uden, toen hij de overstap maakte naar de lokale politiek. Als wethouder en locoburgemeester had hij onder andere onderwijs en ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. Hij stond aan de basis van de Samenwerkingsschool voor Voortgezet Onderwijs in Uden, een fusie van een openbare mavo met twee katholieke havo/vwo-scholen en een katholieke vmbo, verdergaand onder de naam Udens College. Hij is tien jaar voorzitter en vicevoorzitter van de opeenvolgende besturen geweest.

Na vijf jaar directielid bij Beter Bed, met als belangrijkste aandachtsveld de ontwikkeling van de verschillende winkelformules in Duitsland, werd hij in 2003 CDA-lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen en aansluitend gedeputeerde voor onder meer ruimtelijke ontwikkeling in Noord-Brabant. Zijn verkiezingsmotto in 2003 was 'bouwen, bouwen, bouwen'. Er werden volgens hem namelijk te weinig huizen gebouwd in Brabant.

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart 2007 is Rüpp teruggekeerd als gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting en landbouw. Omdat het nieuwe college de provincie zichtbaarder wilde maken voor de Brabanders is hiervoor een programma opgezet. Rüpp is daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderdeel Mooi Brabant.

Per 1 december 2009 is Paul Rüpp voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, waardoor hij per ingang van die datum zijn functie als gedeputeerde heeft neergelegd. Rüpp is verantwoordelijk voor het meerjarenbeleid van de hogeschool en onder hem werd de focus verlegd van groei naar kwaliteit. Avans profileert zich sindsdien als een hogeschool die meer vraagt van studenten dan andere hogescholen.[1] In oktober 2009 werd hij tevens voorzitter bij voetbalvereniging UDI'19, de zondaghoofdklasser uit zijn woonplaats Uden. Op 19 maart 2021 kondigde Rüpp in een videoboodschap[2] aan zijn voorzitterschap van het College van Bestuur van Avans hogeschool neer te leggen.

Veranderd land[bewerken | brontekst bewerken]

De Brabantse bestuurder Rüpp houdt zich bezig met de reconstructie van het platteland, een proces dat direct een gevolg is van de varkenspest in 1997. Decennialang was het buitengebied het domein van de boer en de natuur. Nu werken overheden, boeren, waterschappen, natuurorganisaties samen om het platteland opnieuw in te richten. Het gaat volgens Rüpp om het veiligstellen van een leefbaar platteland waar gewerkt en gewoond kan worden in een goed milieu.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Rüpp is getrouwd en heeft drie kinderen. In zijn vrije tijd speelt hij golf, fietst hij op de mountainbike of renfiets met zijn zoons en leest hij boeken.