Paul Rüpp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Rüpp
Paul Rüpp
Paul Rüpp
Algemene informatie
Volledige naam Paul Rüpp
Geboren Breda, 10 december 1957
Partij CDA
Politieke functies
1991-1998 Wethouder van Uden
2003-2009 Gedeputeerde van Noord-Brabant
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Paul Rüpp (Breda, 10 december 1957) is een Nederlands politicus van het CDA.

Hij was tussen 1991 en 1998 wethouder in zijn woonplaats Uden. Sinds 2003 was hij gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. In 2009 maakte Rüpp de overstap naar het hoger onderwijs. Hij is sindsdien voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool. In februari 2012 is bekendgemaakt dat hij per 1 maart van dat jaar ook toetreedt tot het bestuur van de landelijke HBO-Raad. Sinds 1 januari 2013 is de heer Rüpp Kamerheer van koningin Beatrix, sinds 30 april 2013 van koning Willem-Alexander in de provincie Noord-Brabant.

Levensloop[bewerken]

Rüpp was leraar Nederlands in Uden, toen hij de overstap maakte naar de lokale politiek. Als wethouder en locoburgemeester had hij onder andere onderwijs en ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. Hij stond aan de basis van de Samenwerkingsschool voor Voortgezet Onderwijs in Uden, een fusie van een openbare mavo met twee katholieke havo/vwo-scholen en een katholieke vmbo, verdergaand onder de naam Udens College. Hij is 10 jaar voorzitter en vicevoorzitter van de opeenvolgende besturen geweest. Na 5 jaar directielid bij Beter Bed, met als belangrijkste aandachtsveld de ontwikkeling van de verschillende winkelformules in Duitsland, werd hij in 2003 lijsttrekker van het CDA voor de provinciale verkiezingen en aansluitend gedeputeerde voor o.a. ruimtelijke ontwikkeling in Noord-Brabant. Zijn verkiezingsmotto in 2003 was 'bouwen, bouwen, bouwen'. Er werden immers te weinig huizen gebouwd in Brabant, constateerde Rüpp. Inmiddels worden er ongeveer 10.000 woningen per jaar aan de voorraad toegevoegd. Dat komt doordat de markt aantrekt en omdat de provincie - als aanjager van de woningbouwproductie - de procedures heeft aangepast en de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt en de bevolkingsgroei en –afname op de voet volgt.

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten, in maart 2007, is Rüpp teruggekeerd als gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting en landbouw. Omdat het nieuwe college de provincie meer zichtbaar wil maken voor de Brabanders is een ambitieus programma opgezet. Rüpp is daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderdeel Mooi Brabant. "We willen als provincie meer zichtbaar zijn in de Brabantse samenleving en dus willen we ook zichtbaar bijdragen aan een mooie provincie waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Door de razendsnelle ontwikkeling van Brabant ervaren Brabanders hun provincie als steeds voller en rommeliger. Dit gevoel willen we wegnemen", aldus Rüpp.

Per 1 december 2009 is Paul Rüpp voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, waardoor hij per ingang van die datum zijn functie als gedeputeerde heeft neergelegd. Rüpp is verantwoordelijk voor het meerjarenbeleid van de hogeschool en onder hem werd de focus verlegd van groei naar kwaliteit. Avans profileert zich sindsdien als een hogeschool die meer vraagt van studenten dan andere hogescholen.[1] In oktober 2009 kreeg hij ook een andere voorzittershamer in zijn handen gedrukt. De voetbalvereniging UDI'19, de zondaghoofdklasser uit zijn woonplaats Uden, wordt sinds die tijd namelijk 'geleid' door de politicus, die Rüpp altijd zal blijven.

Veranderd land[bewerken]

De Brabantse bestuurder Rüpp, eerzuchtig, zelfverzekerd en geroemd om zijn dossierkennis, drukt zijn stempel op de reconstructie van het platteland, een proces dat direct een gevolg is van de varkenspest in 1997. Decennialang was het buitengebied iets waarvan je af moest blijven; het was het domein van de boer en de natuur. Nu werken overheden, boeren, waterschappen, natuurorganisaties samen om het platteland opnieuw in te richten.

Rüpp heeft dit megaproject in zijn provincie omarmd. Het gaat volgens hem om het veiligstellen van een leefbaar platteland waar gewerkt en gewoond kan worden in een goed milieu. Dat is volgens hem bittere noodzaak in een provincie die met gemak beschouwd kan worden als één stedelijke kern, gelardeerd met kwetsbare, waardevolle groengebieden die voor de toekomst behouden moeten worden.

Persoonlijk[bewerken]

Paul Rüpp is getrouwd en heeft drie kinderen. In zijn vrije tijd speelt hij golf, fietst hij op de mountainbike of renfiets met zijn zoons en verslindt hij stapels boeken.

Over zichzelf zegt hij: "Je gelooft in jezelf of niet. Ik ben een zondagskind. Heb veel geluk gehad in mijn leven. Ik de nieuwe onderkoning van Brabant? Onzin. Dat onterechte beeld achtervolgt mij sinds de verkiezingscampagne in 2003. Zo gedraag ik mij niet. Want ik ben mij er maar al te zeer van bewust dat de mensen om je heen, je kunnen maken en breken. Ik ben eigenwijs, maar sta zeker open voor tegenspraak. Dat levert betere resultaten op." (Brabants Dagblad, 2 augustus 2003).