Paul Smeulders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Smeulders
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Paul Henricus Maria
Geboren 15 juli 1987 in Helmond
Partij GroenLinks
Politieke functies
2011-2014 Fractievoorzitter Provinciale Staten Noord-Brabant
2014-heden Wethouder Helmond
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Paul Henricus Maria Smeulders (Helmond, 15 juli 1987) is een Nederlands politicus van GroenLinks. Sinds 2014 is hij wethouder voor GroenLinks in Helmond. Daarvoor was hij fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Levensloop[bewerken]

Smeulders is van opleiding bestuurskundige. Tussen 2004 en 2008 studeerde Smeulders bij de Avans Hogeschool Den Bosch. Na zijn bachelor bestuurskunde haalde Smeulders in 2010 een master bestuurskunde aan Universiteit van Tilburg.

Tussen 2006 en 2010 en sinds 2014 is hij actief in de Helmondse gemeentepolitiek: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond Smeulders, als achttienjarige, tweede op de lijst van GroenLinks in Helmond. Hij werd niet gekozen maar werd wel commissielid in de commissie Ruimtelijk-Fysiek. Als zodanig sprak hij zich uit tegen de nieuwbouwplannen van de gemeente.[1] In 2010 was hij lijstduwer bij de raadsverkiezingen[2] en stopte hij als commissielid.[3] In 2014 werd Smeulders wethouder in Helmond.[4] Hij kreeg de portefeuille Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken. Hij is tevens zesde locoburgemeester. Met zijn 26 jaar bij aantreden is hij de jongste wethouder ooit in Helmond.[5]

Voor zijn werk als wethouder werd Smeulders door Binnenlands Bestuur genomineerd als Beste Bestuurder van 2016. De jury gaf aan dat Smeulders als lokaal bestuurder als "vernieuwend" geldt. Volgens collega’s is hij daarnaast "communicatief en daadkrachtig."[6]

Tussen 2007 en 2014 was Smeulders actief in de Noord-Brabantse provinciepolitiek: bij de Provinciale Statenverkiezingen 2007 stond Smeulders, vijfde op de lijst van GroenLinks in Noord-Brabant. Hij werd niet gekozen.[7] In augustus 2007 lanceerde Smeulders samen met zijn broer Stijn Smeulders en Paul Celie een petitie om Brabant het Brabants volkslied te maken.[8] De actie haalde 21366 handtekeningen op maar de Provinciale Staten wees het voorstel af.[9] Vanaf april 2008 werd hij commissielid, voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid in de Provinciale Staten.

In 2011 werd Smeulders lijsttrekker voor de Provinciale Staten. Hij was in 2011 met 23 jaar de jonge lijsttrekker ooit voor de provinciale staten.[10] De campagne van Smeulders in Noord-Brabant werd door Jack de Vries en Kay van der Linde "een opmerkelijk geavanceerde verkiezingscampagne waar diverse landelijke campagnestaven nog wat van kunnen leren" genoemd.[11] Bij de verkiezingen ging GroenLinks in Noord-Brabant van twee naar drie zetels. Smeulders werd fractievoorzitter en was lid van de themacommissie-Transitie Stad en Platteland die zich boog over de toekomst van de landbouw in Noord-Brabant. In Provinciale Staten sprak hij zich uit tegen megastallen, schaliegas en kernafval in de Brabantse grond en voor openbare watertappunten.[12] In 2014 verliet hij de Staten om wethouder in Helmond te worden.

Na zijn studie werkte Smeulders eerst kortstondig als adviseur bij M-touch, een adviesbureau op het gebied van omgevingsbeleid. Smeulders werkt sinds april 2011 bij Natuurmonumenten als adviseur public affairs. Hij geldt als 'de meest effectieve lobbyist die de groene wereld op het Binnenhof heeft rondlopen'[12] Sinds 2014 combineert hij deze functie in deeltijd met zijn wethouderschap. Hij richt zich niet langer op de Haagse lobby maar coördineert de inzet van Natuurmonumenten om de biodiversiteit buiten natuurgebieden te versterken.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 was Smeulders door de kandidatencommissie van GroenLinks voorgedragen voor plek 12 van de kieslijst. De commissie omschreef Smeulders "als debattijger en ervaren coalitiesmeder".[13]. De leden plaatsten Smeulders op plek 13. GroenLinks haalde 14 zetels. Vanwege voorkeursstemmen voor de nummers 14 (Lisa Westerveld) en 19 (Isabelle Diks) heeft Smeulders net niet een zetel kunnen bemachtigen[14].

Smeulders was tweemaal eerder kandidaat voor GroenLinks bij landelijke verkiezingen op een niet-verkiesbare plaats: In 2010 stond Smeulders op plek 22 van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. In 2014 stond Smeulders op plek 14 van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Europees Parlementsverkiezingen.

Persoonlijk[bewerken]

Smeulders' broer, Stijn Smeulders, is fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Provinciale Staten van Noord-Brabant. De broers zaten van 2011 tot 2014 ruim drie jaar samen in Provinciale Staten. Op 18 juli 2012 was Smeulders op vakantie slachtoffer van een veerbootramp in Tanzania.[15] , waarbij 297 van de 447 opvarenden om het leven kwamen.[16] Smeulders' hobby is wielrennen. Wout Poels is zijn fietsmaat.[17] Smeulders is woonachtig in Den Bosch.[5]