Paul Strand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Strand
Paul Strand
Algemene informatie
Geboren New York, 16 oktober 1890
Overleden Orgeval, 31 maart 1976
Land Verenigde Staten van Amerika
Werk
Beroep fotograaf
Lid van American Academy of Arts and Sciences
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Paul Strand door Alfred Stieglitz, 1919.

Paul Strand (New York, 16 oktober 1890Parijs, 31 maart 1976) was een Amerikaans fotograaf. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de modernistische fotografie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Strand werd geboren als zoon van verarmde[bron?] emigranten uit Bohemen Op zijn twaalfde kreeg hij een camera cadeau en op zijn veertiende ging hij in de leer bij de bekende fotograaf Lewis Hine, die als een van de grondleggers wordt beschouwd van de moderne reportagejournalistiek. Strand experimenteerde al op jonge leeftijd met abstracte fotografie, vooral van stadsgezichten, fabrieken en gebouwen. Vaak wordt hij geassocieerd met de hard-edged stijl van het precisionisme. Hij zag fotografie als een instrument op sociale veranderingen te helpen bewerkstelligen. Naar zijn eigen woorden probeerde hij altijd “de waarheid vast te leggen”.

Bekendheid kreeg Strand in 1916, toen Alfred Stieglitz in zijn atelier “Galerie 291” een tentoonstelling aan hem wijdde en separaat daaraan een nummer van zijn bekende fototijdschrift Camera Work.

In de volgende decennia richtte Strand zich naast de fotografie vooral ook op filmen. Zijn eerste film was de documentaire “Manhatta” (1921), gemaakt samen met de schilder Charles Sheeler, over het alledaagse leven in New York. In 1936 werkte hij mee aan de bekende documentaire The Plow that Broke the Plains (over het armoedige leven in het midden van Amerika na de verdrijving van de indianen) en in 1942 aan Native Land (over de strijd van de vakbonden).

In 1948 emigreerde Strand naar Frankrijk. Hij stierf in 1976 te Parijs.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Calvin Tomkins (Hrsg.): Paul Strand: Sixty Years of Photographs. Aperture, New York 1976, ISBN 0-900406-81-X

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]