Paul Tang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Tang
1 - Paul Tang (2014).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Paul Johannes George Tang
Geboren 23 april 1967
Functie Lid Europees Parlement
Partij PvdA
Titulatuur Dr.
Politieke functies
2007-2010 Lid Tweede Kamer
2014-heden Lid Europees Parlement
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Paul Johannes George (Paul) Tang (Haarlem, 23 april 1967) is een Nederlands econoom en politicus namens de Partij van de Arbeid.

Opleiding[bewerken]

Paul Tang groeide op in Alkmaar. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1991 studeerde hij cum laude af. Vervolgens was hij werkzaam als assistent-in-opleiding aan de Katholieke Universiteit Brabant en als onderzoeker-in-opleiding aan de UvA. Van 1995 tot 2005 was Tang verbonden aan het Centraal Planbureau. Hier werkte hij onder meer aan 'Four futures of Europe'[1]. Een analyse van de uitdagingen voor de Europese Unie en haar lidstaten.

In september 2005 trad hij in dienst van het ministerie van Economische Zaken, in de functie van plaatsvervangend directeur directie Algemene Economische Politiek. Ondertussen was Tang in 2000 gepromoveerd in de Economische Wetenschappen; één van zijn promotoren was politicus Rick van der Ploeg. Hij schreef diverse wetenschappelijke artikelen over economische onderwerpen.

Tweede Kamer[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Tang 35e op de kandidatenlijst van de PvdA, te laag om direct gekozen te worden. Aangezien een aantal Kamerleden van zijn partij tot het kabinet-Balkenende IV toetrad, werd Tang op 1 maart 2007 alsnog geïnstalleerd als parlementslid.

Tang hield zijn maidenspeech op 11 april 2007 bij het spoeddebat over topinkomens. In dat onderwerp beet hij zich vast met voorstellen als een milieubonus voor de Schiphol-top, de claw-back van onbedoelde bonussen, het bevriezen van beloningen bij fusies en overnames. Uit woede over het bonusbeleid bij ING zegde hij zijn rekening op. Half 2007 volgde hij Ferd Crone op als financieel en fiscaal woordvoerder van de PvdA-fractie en maakte de kredietcrisis van dichtbij mee.

Op 14 september 2009 werd bekend dat Tang de Macro-Economische Verkenningen voor 2010 had gelekt aan RTL Nieuws, door een fout van RTL.[2] Van wie de Miljoenennota afkomstig was bleef onbekend. Als straf mocht hij een maand lang niet het woord voeren op zijn beleidsterrein. In 2008 besprak Tang ook al de inhoud van de toen nog geheime miljoenennota op de radio samen met Agnes Kant en Frans Weekers.[3]

Op 16 april 2010 kondigde Tang aan zich niet herkiesbaar te stellen voor het Tweede Kamerlidmaatschap[4], zodat hij na de Tweede Kamerverkiezingen 2010 uit de Kamer verdween. Daarna was hij zelfstandig ondernemer en schreef hij columns in de Groene Amsterdammer. HIj was de initiatiefnemer van de Taskforce Verzilveren.[5] Dit was een initiatief om te kijken hoe mensen de overwaarde van een eigen huis kunnen verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is.

Europees parlement[bewerken]

Tang op campagne voor de Europese verkiezingen

Voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 werd Tang als lijsttrekker namens de Partij van de Arbeid gekozen, in de eerste ronde met 52% van de stemmen. Hij pleitte voor een werkloosheidnorm als tegenhanger van een begrotingsnorm.[6] Bij de verkiezingen behield de PvdA drie zetels. Vanaf 1 juli 2014 is hij lid van het Europees Parlement.

Hij is lid van de commissies economische en monetaire zaken en begroting en plaatsvervangend lid van commissie industrie, onderzoek en energie. In februari 2015 heeft Tang zitting genomen in de speciale onderzoekscommissie[7] van het Europees Parlement naar belastingafspraken tussen lidstaten en multinationals. Deze commissie was ingesteld naar aanleiding van de LuxLeaks onthullingen waaruit bleek dat Luxemburg enorme belastingvoordelen gaf aan sommige multinationals. Na de onthullingen van Panama Papers over belastingontwijking en -ontduiking door bedrijven, criminelen en vermogende individuen is in juli 2016 een enquêtecommissie ingesteld. In december 2015 is Paul Tang namens het Europees Parlement verantwoordelijk geworden voor de nieuwe wetgeving op het gebied van Simpel Transparante en Gestandaardiseerde (STS) securitisatie. Als rapporteur van het Europees Parlement liet hij in maart commissaris Hill weten niet overhaast te werk te willen gaan[8]. Securisitatie was in 2008 een van de oorzaken van de financiële crisis. Reden dat het rapport van Paul Tang zwaarder inzet op toezicht en meer transparantie vereist over de leningen die worden doorverkocht. Banken en financiële instellingen willen graag dat het Europees Parlement haast maakt met de nieuwe wetgeving en waren dan ook niet blij met de houding van Tang.

Op 24 november 2016 werd Paul Tang aangewezen als rapporteur op de richtlijn voor een Europese Gemeenschappelijke Heffingsgrondslag voor de Winstbelasting van bedrijven (Common Corporate Tax Base ofwel CCTB). Dit voorstel voorziet in de harmonisatie van winstbelastingen voor multinationals in de EU en zal betekenen dat de winstbelasting voor grote internationale bedrijven in heel de Europese Unie op een gelijke manier wordt berekend. Het doel is om belastingontwijking lastiger te maken en tegelijkertijd meer duidelijkheid te creëren voor multinationals over de te betalen winstbelasting in verschillende EU lidstaten. De gemeenschappelijke grondslag is verbonden aan een tweede wetsvoorstel die voorstelt om winstbelasting binnen de EU te consolideren en toe te kennen aan lidstaten, CCCTB genaamd. Gezamenlijk zullen deze twee richtlijnen ervoor zorgen dat grote bedrijven niet meer met hun winsten kunnen schuiven naar lidstaten met het voordeligste belastingregime en wordt ook de oneerlijke concurrentie opgeheven van multinationals ten opzichte van MKB bedrijven die wel winstbelasting betalen in het land waar ze actief zijn.

In december 2017, bij de behandeling van de Panama Papers diende Tang een amendement in, dat aan een lijst van externe belastingparadijzen er vijf interne toevoegde: Luxemburg, Malta, Cyprus, Ierland en Nederland. De stemmen staakten bij 327 tegen 327, doordat een voorstander per abuis tegen had gestemd.[9] Bij een volgende gelegenheid, in maart 2019, wist Tang alsnog het amendement door het parlement te loodsen.[10]

Persoonlijk[bewerken]

Paul Tang is getrouwd en is vader van twee kinderen. Hij woont in Amsterdam maar is fan van AZ. Hij is een fervent voetballiefhebber en moest na gewonnen campagne als lijsttrekker stoppen als voorzitter van de voetbalvereniging SDZ.