Paul Teng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Teng
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Paul Teng Ping Ya
Geboren Rotterdam, 6 maart 1955
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) Striptekenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1981-heden
Bekende werken Delgadito
De oneven orde
Shane
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Paul Teng Ping Ya (Rotterdam, 6 maart 1955) is een Nederlandse striptekenaar. Paul Teng tekent voornamelijk realistische historische strips.

Levensloop[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Paul Teng is geboren in Rotterdam. Na de middelbare school gaat hij Culturele Antropologie studeren in Amsterdam. Hij breekt zijn studie af om zich volledig aan het striptekenen te wijden. Zijn interesse voor strips gaat terug tot zijn kleuterjaren. Na het lezen van zijn eerste Karl May-boek is Teng gefascineerd door de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse indianen.

Eerste strips[bewerken]

Zijn eerste strip heeft dan ook de Apache-indiaan Delgadito als hoofdpersoon. Van de serie Delgadito, een zwartwitstrip, verschijnen vier delen waarvan het laatste deel zich in het prairiegebied afspeelt. Het scenario schrijft Teng zelf.

In 1986 verschijnt Libertair Intermezzo, een strip die zich afspeelt gedurende de Spaanse burgeroorlog. De strip wisselt tussen het onderzoek van een schrijver en de jaren 1930 waarin een verzetsgroep aanslagen plant tegen het establishment. In 1989 verschijnt De vrienden van Igor Steiner, de eerste strip waarin Tengs nieuwverworven fascinatie met de geschiedenis van Rusland naar voren komt. Er verschijnen hierna nog twee losse albums over de geschiedenis van Rusland; voor het eerst zijn dit ingekleurde albums en laat Teng het scenario over aan Vladimir Volkoff.

Shane, De Oneven Orde en korte strips[bewerken]

Vanaf 1998 tekent Teng de stripserie Shane bij Uitgeverij Lombard, die bij liefhebbers zeer goed wordt ontvangen. De serie speelt zich af in de Europese middeleeuwen, om precies te zijn in de twaalfde eeuw. Het scenario wordt geschreven door Jean Francois Di Gorgio. Van de serie Shane verschijnen vijf delen.

Vanaf 2004 verschijnt vanaf Tengs hand de serie De Oneven Orde. In een gecompliceerd verhaal van scenaristen Christina Cuadra en Rudi Miel, wordt heen en weer geschakeld tussen de huidige tijd en de Middeleeuwen. Centraal staat een mystiek geschrift dat dood en verderf afroept. Elk deel draagt als titel een plaatsnaam en een jaartal. In 2008 is het vijfde en laatste deel verschenen van De Oneven Orde.

Paul Teng heeft meerdere korte strips getekend voor het meisjesblad Tina, waaronder het verhaal Het meisje met het rode haar naar het gelijknamige boek van Theun de Vries over het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog, en twee indianenstrips.

Huidige projecten[bewerken]

Paul Teng heeft een contract getekend om een scenario te tekenen van de bekende stripscenarioschrijver Jean Van Hamme, de scenarist van de stripserie Thorgal. De strip verscheen in 2009 bij Uitgeverij Casterman. De Telescoop is een stripscenario van een lauw ontvangen roman die Van Hamme in 1992 schreef. Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd en gaat over vijf oudere mannen en hun gezamenlijke relatie tot een call-girl.

Paul Teng werkt momenteel aan twee nieuwe projecten. Er komt een vervolg op zijn strip uit 1989 “De vrienden van Igor Steiner”. Teng zal hiervoor zelf het scenario schrijven. Teng ontvangt voor dit album subsidies van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Het verhaal speelt zich acht jaar later af op de grens van Polen en Oekraïne tijdens de Sovjet-Poolse oorlog.

In 2013 heeft Paul Teng de serie Delgadito getekend op de Catawiki Stripenvelop. Dit bedrijf nodigt alleen de meest gerenommeerde tekenaars uit om te tekenen voor de Catawiki Stripenvelop.

Sinds 2015 is hij de nieuwe tekenaar van de stripreeks Tristan, een creatie van Jacques Martin, voor uitgeverij Casterman.[1][2]

Bibliografie[bewerken]

 • Delgadito, scenario, tekeningen, 1981-1984
 • Libertair Intermezzo, scenario, tekeningen, 1986
 • De vrienden van Igor Steiner, scenario, tekeningen, 1989
 • Sint Vladimir, tekeningen, kleuren, 1992
 • Alexander Nevsky, tekeningen, kleuren, 1994
 • Shane, tekeningen, 1998-2001
 • De oneven orde, tekeningen, 2004-2008
 • De Telescoop, tekeningen, 2009
 • Mooi is dat!, tekeningen, 2010
 • Jan van Scorel - Sede Vacante 1523, tekeningen, 2013
 • Tristan, tekeningen, vanaf 2015

Prijzen[bewerken]

 • Tevens heeft hij voor het boek Kinderen van Amsterdam elk hoofdstuk ingeluid met een korte strip. Kinderen van Amsterdam is een geschiedenisboek voor kinderen met verhalen over kinderen die een rol speelden in de historie van de stad Amsterdam. Het boek werd geschreven door Jan Paul Schutten en krijgt De Gouden Griffel toegekend voor het mooiste oorspronkelijke Nederlandse kinderboek van 2008.
 • Paul Teng ontving in 2013 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre tijdens De Stripdagen in Gorinchem.[3]