Paul de Munnik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul de Munnik
Paul de Munnik.
Paul de Munnik.
Algemene informatie
Volledige naam Paul Frederik de Munnik
Geboren 30 september 1970
Geboorteplaats Dronten
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1989 -
Genre(s) Nederlandstalige muziek
Beroep Zanger, acteur, cabaretier
Label(s) Universal Music Group

PDM Records

Act(s) Acda en De Munnik, De Poema's
Verwante artiesten Thomas Acda
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Paul Frederik de Munnik (Dronten, 30 september 1970) is een Nederlands cabaretier, acteur en zanger, bekend als lid van het voormalig duo Acda en De Munnik.

Biografie[bewerken]

In zijn jeugd zong De Munnik in het kerkkoor van zijn moeder en speelde hij in een new-ageband. De Munnik was een jeugdvriend van acteur Kees Boot. Samen organiseerden zij de "grote avonden" (culturele avonden) op hun middelbare school, Almere College. Hij studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar maakte hij voor het eerst kennis met Thomas Acda die op dat moment nog in hetzelfde gebouw op de Toneelschool zat. Ze studeerden in 1993 af met een gezamenlijke productie waarvoor ze de Pisuisse-aanmoedigingsprijs krijgen. Daarna gingen ze eerst weer even ieder hun eigen weg.

Na zijn afstuderen ging De Munnik ook lesgeven aan de Kleinkunstacademie. Hij speelde bovendien rollen in de televisieseries Pleidooi, Help en Een Galerij. Daarnaast werkte De Munnik nog als explicateur in het Nederlands Filmmuseum.

Carrière[bewerken]

In 1995 kwamen Acda en De Munnik weer bij elkaar om samen een theatershow te maken met de naam Zwerf'On. De show was een groot succes, en ze kregen veelvuldig het verzoek om de liedjes ook op cd uit te brengen.

In 2007 trok De Munnik samen met Kees Prins en JP den Tex met het liedjesprogramma Op weg naar huis langs de Nederlandse theaters. Ook stelde hij het boek Ik heb een steen verlegd samen, met teksten van de door hem bewonderde Bram Vermeulen.

In het najaar van 2010 toerde De Munnik samen met Fernando Lameirinhas en Riet Muylaert door Nederland met "Brellando", een voorstelling met liedjes van en geïnspireerd door Jacques Brel. In 2011/2012 toert De Munnik langs de theaters samen met Maarten van Roozendaal met het programma: Heimwee naar de hemel. Ze zingen daarin nummers van overleden zangers. In het voorjaar van 2016 gaat De Munnik op tournee in zeventien intieme kleine zalen met eigen werk. Voor zijn solo-album werkte De Munnik samen met Wouter Planteijdt.

Discografie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de discografie op Acda en De Munnik.

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Kijk me na 23-08-2011 03-09-2011 7 11 als de Munnik / met Keizer / Nr. 1 in de Single Top 100
Wereldwijd orkest 2011 03-12-2011 12 4 als onderdeel van Diverse Artiesten /
met het Het Metropole Orkest & Vince Mendoza /
Nr. 1 in de Single Top 100
Laten we dansen 2016 15-10-2016 tip11 - met Diggy Dex
Geen Club Als Feyenoord 2017 - - - In samenwerking met hoofdsponsor Opel ter ere van de goede samenwerking met Feyenoord en het einde van deze hoofdsponsoring