Paul van Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul van Groningen

Paul van Groningen (Amsterdam, 13 mei 1955) is een Nederlands surrealistisch schilder. Hij maakt kleurrijke en mysterieuze schilderijen die als belangrijkste thema's erotiek en de natuur hebben. Omdat hij veel 's nachts schildert wordt hij ook wel de Nachtschilder van Amsterdam genoemd.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Paul van Groningen werd op 13 mei 1955 in Amsterdam geboren. Hij ging eerst in militaire dienst bij de marine, waarna hij een opleiding volgde tot elektromonteur. Tijdens deze periode had hij een wild leven waarbij hij met meer dan duizend vrouwen het bed deelde. Hij leidde een leven waarbij hij haast iedere avond naar de discotheek ging om zich te vergrijpen aan vrouwen en drugs. Van Groningen belandde uiteindelijk in de prostitutie en tijdens een reis naar de Caribische eilanden besefte hij dat zijn hele leven slechts bestond uit het najagen van zijn seksuele behoeften. Op zoek naar een nieuw doel in zijn leven begon hij schilderijen te maken waarin hij zijn eigen levenservaringen verwerkte. Van Groningen volgde geen kunstacademie maar leerde zichzelf een volstrekt unieke schildertechniek aan.

De eerste 10 jaar verkocht hij geen enkel schilderij, maar vanaf de jaren 80 begon hij veel te exposeren. Door zijn optredens in televisieprogramma's als De 5 uur show en Nachtsuite begon hij gestaag meer bekendheid te krijgen. Later ging hij ook meer in het buitenland exposeren en was ook te zien op de BBC. In Nederland werkte hij samen met porno-actrices Helen Duval en Kim Holland en exposeerde hij samen met Herman Brood. In 1994 kwam Love Art, een eigentijdse liefdesroman van Stefan Stroet op de markt. Voor de kaft van dit boek, dat op Van Groningens leven is gebaseerd, werd een schilderij van hem gebruikt. Verder maakte hij het schilderij dat centraal stond in de film Let The Music Dance van Pim de la Parra waarin ook Boudewijn de Groot meespeelde.

Stijl en techniek[bewerken | brontekst bewerken]

De schilderstijl van Paul van Groningen noemt hij zelf "Love Art" en hij signeert zijn werken ook onder deze naam. Zijn schilderijen zijn altijd droomlandschappen waarin vaak seksuele taferelen te zien zijn. De landschappen hebben vaak een futuristisch uiterlijk. Door een vreemde combinatie van zoete en warme kleuren en door de ongebruikelijke compositie heeft het schilderij een psychedelisch effect. Steeds terugkerende thema's zijn seks, de exotische natuur en de wereld van hallucinaties en dromen. De onderwerpen die steeds weer voorkomen zijn het naakte vrouwenlichaam, rozen, vlinders, wilde dieren, kronkelende ornamenten en verre planeten en sterrenbeelden. Zijn favoriete schilders zijn Salvador Dali en Carel Willink.

Van Groningens schilderijen hebben een superstrak en glad uiterlijk waarbij bijna geen enkele penseelstreek zichtbaar is. Hij weet dit effect te bereiken door noch nat-in-nat, noch glacerend te schilderen. Hij maakt een zeer uitgebreide schets met potlood op het doek, vervolgens kleurt hij deze schets in met een heel klein penseeltje en heel klein beetje olieverf. Voor de, voor hem zo typerende, kleurovergangen in de achtergronden veegt hij de olieverf uit met een waaierpenseel. Per nacht schildert hij nog geen tien centimeter.

Zijn doel[bewerken | brontekst bewerken]

Schilderijen maken, waarbij de mensen niet in slaap vallen.