Paul van Philips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paulus Antonius Maria (Paul) van Philips (Paramaribo, 15 november 192311 februari 1997) was een Surinaams politicus en hoogleraar.

Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar Nederland om daar te gaan studeren. Voordat hij kon worden toegelaten aan de universiteit moest hij echter eerst nog een aanvullende hbs-opleiding volgen waarvoor hij in Hilversum naar het Het Nieuwe Lyceum ging.

Hierna ging Van Philips economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) waar hij in maart 1957 promoveerde op het proefschrift "Public finance and less developed economy, with special reference to Latin America" wat ook in boekvorm verschenen is. Voor hij de politiek inging heeft hij les gegeven op de Surinaamse Rechtsschool in Paramaribo.

Bij de verkiezingen van juni 1958 werd Van Philips namens de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) gekozen tot lid van de Staten van Suriname. Kort daarop werd het kabinet-Emanuels samengesteld waarin Philips minister van Economische Zaken werd.

Drie jaar later gaf hij voortijdig dat ministerschap op om in Amsterdam benoemd te worden tot lector bedrijfshuishoudkunde aan de UvA. In 1967 volgde zijn aanstelling aldaar tot hoogleraar wat hij zou blijven tot hij in december 1988 met pensioen ging.

Van Philips overleed in 1997 op 73-jarige leeftijd.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
E.J. de Veer
Minister van Economische Zaken
1958 - 1961
Opvolger:
L.C. Zuiverloon