Paulette Goddard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paulette Goddard in Second Chorus (1940)
Paulette Goddard in The Women (1939)
Met Erich Maria Remarque in de woonkamer, 1961

Paulette Goddard, geboren als Marion Pauline Levy (Whitestone Landing (New York), 3 juni 1910 - Ronco sopra Ascona (Zwitserland), 23 april 1990) was een Amerikaans actrice.

Carrière[bewerken]

Goddard begon haar carrière als tiener. Ze werd model en was in 1924 lid van de Ziegfeld Follies. Ze bleef actrice in de revue en het theater totdat ze doorbrak in de Amerikaanse cinema doorbrak. Goddard verhuisde naar Hollywood in 1929, toen ze een contract kreeg bij de Hal Roach Studios. Ze was in korte films te zien naast het bekende duo Laurel & Hardy. Bij Samuel Goldwyn Productions kreeg ze meer serieuze rollen en was ze te zien naast onder anderen Betty Grable, Lucille Ball en Jane Wyman.

In 1932 ontmoette Goddard Charlie Chaplin en kreeg ze een relatie met hem. Chaplin kocht Goddards contract bij Hal Roach Studios op, zodat ze voor hem kon werken. In 1936 was ze naast Chaplin te zien in Modern Times. Hoewel Chaplin in zijn autobiografie schreef dat de twee trouwden in China in 1936, zijn ze nooit legaal getrouwd. Ze is wel stiefmoeder van twee van Chaplins kinderen geweest. Ze scheidden in 1942. Chaplin kwam met Goddard overeen er geen ophef over te maken.

Goddard werd steeds bekender. In 1939 was ze naast Norma Shearer, Joan Crawford en Rosalind Russell te zien in The Women. Tijdens het filmen werd overwogen haar te casten als Scarlett O'Hara in Gone with the Wind. Ook in 1939 kreeg Goddard een contract bij Paramount Pictures. Haar eerste film bij deze studio werd The Cat and the Canary. Goddard was in 1940 opnieuw naast Chaplin te zien in The Great Dictator. Vervolgens was ze te zien naast Fred Astaire in Second Chorus. Hier ontmoette ze de acteur Burgess Meredith, met wie ze in 1944 trouwde. In dat jaar had ze een miskraam; daarvoor of daarna heeft ze nooit eigen kinderen gehad. Goddard en Meredith scheidden in 1950.

Het hoogtepunt in haar carrière was in de jaren veertig. Voor haar rol in So Proudly We Hail! (1943) werd Goddard genomineerd voor een Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Hierna vervaagde haar carrière en stopte ze uiteindelijk met acteerwerk. In 1958 trouwde ze nog eens, met de Duits-Amerikaanse schrijver Erich Maria Remarque. Ze woonden in Ronco sopra Ascona aan het Lago Maggiore in Zwitserland tot zijn dood in 1970. Op 23 april 1990 verloor ze haar gevecht tegen emfyseem en stierf vlak voor haar 80e verjaardag.

Filmografie (selectie)[bewerken]