Pauline Kruseman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pauline Kruseman in 2006.

Pauline Wilhelmine Kruseman (Bronxville, New York, 2 december 1942) is een Nederlands voormalig directeur en voorzitter in de museale/culturele wereld. Ze was van 1991 tot 2009 directeur van het Amsterdams Historisch Museum.

Kinder- en jeugdjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Kruseman is telg uit de kunstenaarsfamilie Kruseman. Haar grootvader is de jurist Jan Kruseman. Haar ouders zijn de reder Robert Kruseman (1908-1998) en Jeannette Helena Kruseman-van Lier (1911-1955).[1][2][3] Ze werd in de Tweede Wereldoorlog geboren in Bronxville (NY), Verenigde Staten. Zij heeft daarom ook twee nationaliteiten. Kort na de oorlog, in 1946, keerde het gezin terug naar Nederland, met nog twee kinderen: Emile (1939-2019)[4] en Heleen (1944).

Na de middelbare schooljaren op het Baarnsch Lyceum liet haar vader haar de keuze: studeren of werken. Zij koos voor het laatste en begon haar loopbaan als assistent van Max Kohnstamm bij het Comité-Monnet. Aansluitend had zij banen in Wenen en New York en ging op een wereldreis, onder andere door Oost-Azië, nadat zij daarvoor voldoende geld gekregen had uit een nalatenschap van een tante. Na thuiskomst kreeg zij haar eerste baan in Nederland: assistent van de directie van het Tropenmuseum.

Pauline Kruseman was gehuwd met mr. Jan Maarten Boll (1942-2020),[5] advocaat, lid van de Raad van State en onder andere voormalig voorzitter van de Vereniging Rembrandt.

Hoofdfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Krusemans curriculum vitae telt tegen de dertig vervulde nevenfuncties, voor een groot deel in de museale/culturele wereld.

Huidige functies[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar pensionering in 2009 vervult zij nog een aantal functies, waaronder:

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]