Paulo Evaristo Arns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paulo Evaristo Kardinaal Arns
Paulo Evaristo Arns (1982)
Paulo Evaristo Arns (1982)
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt emeritus
Aartsbisdom São Paulo
Titelkerk Sant'Antonio da Padova in Via Tuscolana
Creatie
Gecreëerd door paus Paulus VI
Consistorie 5 maart 1973
Kerkelijke carrière
Eerdere functies hulpbisschop van São Paulo en titulair bisschop van Respeta
Latere functies emeritaat 1998
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Paulo Evaristo Arns O.F.M. (Forquilhina, 14 september 1921) is een Braziliaans kardinaal en emeritus aartsbisschop van de rooms-katholieke Kerk. Zijn jongere zus Zilda Arns, een kinderarts, kwam op 12 januari 2010 om het leven bij de aardbeving die Haïti trof.

Levensloop[bewerken]

Arns werd in 1945 tot priester gewijd bij de franciscanen. Hij studeerde filosofie in Brazilië en onder meer klassieke talen aan de Sorbonne in Parijs. In 1966 werd hij hulpbisschop van São Paulo en titulair bisschop van Respeta. Hij werd aartsbisschop van São Paulo in 1970. Als wapenspreuk koos hij Ex spe in spem (Van hoop tot hoop). In 1973 werd hij benoemd tot kardinaal-priester van Sant'Antonio da Padova in Via Tuscolana. In 1989 werd dit grootste bisdom van Brazilië - overigens niet met zijn instemming - in vijven gesplitst [1]. In 1998 ging hij met emeritaat.

In 1993 ontving Arns een eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen. In de laudatio prees de universiteit hem om zijn tomeloze optie voor de armen, de indianen en de favela's van zijn miljoenen-bisdom. [2]. Hij was de vierde (en meest recente) kardinaal die in Nijmegen aldus werd onderscheiden. [3]

Op 9 juli 2012, na het overlijden van Eugênio de Araújo Sales, werd Arns de kardinaal-protopriester van de rooms-katholieke Kerk.