Naar inhoud springen

Pauraque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pauraque
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Caprimulgiformes (Nachtzwaluwachtigen)
Familie:Caprimulgidae (Nachtzwaluwen)
Geslacht:Nyctidromus
Soort
Nyctidromus albicollis
(Gmelin, 1789)
Pauraque
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pauraque op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De pauraque (Nyctidromus albicollis) is een vogel uit de familie van de nachtzwaluwen (Caprimulgidae) die voorkomt in Amerika.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De pauraque is een middelgrote nachtzwaluw van 22 tot 28 cm lengte. De kleur is zeer variabel; er zijn grijs kleurige varianten en een meer roodbruin gekleurd ras. Verder zijn er 7 ondersoorten bekend. De pauraque heeft veel wit op de punten van de vleugels en op de buitenste staartpennen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De broedgebieden van de pauraque aan de golfkust van de Verenigde Staten vervolgens in heel Midden-Amerika, het Caraïbische gebied en in Zuid-Amerika tot in Argentinië. Het is een vogel van halfopen landschappen, graslanden, gebieden met struikgewas en ook wel akkerland.

De soort telt zes ondersoorten:[2]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De pauraque heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd maar gaat in aantal achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze nachtzwaluw als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]