Paus Symmachus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Symmachus
514
Paus Symmachus
Paus
Periode 498 - 514
Voorganger Anastasius II
Opvolger Hormisdas
Lijst van pausen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Symmachus (Sardinië, geboortedatum onbekend - sterfplaats onbekend, 19 juli 514) was de 51e paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

Hij werd geboren als zoon van Fortunatus op Sardinië. Zijn naam betekent bondgenoot in het Oudgrieks. Hij klom op tot deken van de Kerk onder zijn voorganger, paus Anastasius II. Na diens dood werd Symmachus tot paus gekozen, maar de Byzantijnse kerkgemeenschap koos voor tegenpaus Laurentius. Deze kreeg steun van Anastasius I van het Byzantijnse Rijk, terwijl Symmachus gesteund werd door Theodorik de Grote.

In 501 werd Symmachus door senator Festus beschuldigd van allerlei zaken, waaronder het hebben van seks zonder gehuwd te zijn. Een door Theodorik de Grote bijeengeroepen synode ontnam hem al zijn functies, terwijl de bisschoppen hem niet vrijspraken, maar stelden dat men de paus niet kon veroordelen, een standpunt dat Symmachus ook uitdroeg. Deze affaire leidde echter tot een schisma, waarbij Theodorik de Grote Laurentius in het Lateraanse paleis installeerde als paus. Dit schisma hield vier jaar aan, tot Theodorik zijn steun aan Laurentius opzegde en de oorspronkelijke paus steunde. Laurentius werd uiteindelijk verwijderd uit Rome, nadat zijn gedragingen voor Theodorik te pro-Byzantijns waren geworden.

Tijdens zijn pontificaat steunde Symmachus financieel de Africaanse bisschoppen, die erg te lijden hadden onder vervolging door de ariaanse Vandalen. Ook de Noord-Italiaanse kerkprovincies, bedreigd door aanvallen van barbaren uit het noorden, werden door hem beschermd.

Symmachus is een heilige. Op 19 juli, de sterfdag van Symmachus, wordt zijn gedenkdag gevierd.

Zie de categorie Symmachus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.