Pauselijke Raad ter Bevordering van de Eenheid van de Christenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kurt kardinaal Koch, president van de Raad

De Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid der Christenen (lat: Pontificium Consilium ad Unitatem Christianorum Fovendam) is een instelling van de Romeinse Curie die voortgekomen is uit het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).

Paus Johannes XXIII wilde de Katholieke Kerk betrekken in de wereldwijde oecumenische beweging. Hij richtte daartoe een Secretariaat voor de Eenheid der Christenen op, waarvan de Duitse jezuïet, kardinaal Augustin Bea president werd. Het secretariaat nodigde andere (kerkelijke) gemeenschappen uit als waarnemer deel te nemen aan het Concilie.

Het secretariaat heeft verschillende documenten voor het Tweede Vaticaans Concilie voorbereid:

De bespreking in het concilie van Dignitatis Humanae leidde tot een aanvaring tussen kardinaal Bea en de Secretaris van het Heilig Officie Alfredo kardinaal Ottaviani.

Het Secretariaat heeft twee secties, te weten: een voor de Oosterse kerken en een voor de Westerse christelijke kerken. Na afloop van het Tweede Vaticaans Concilie bevestigde paus Paulus VI de officiële status van het secretariaat als een permanent dicasterium van de Heilige Stoel. In 1988 veranderde paus Johannes Paulus II (in zijn apostolische constitutie Pastor Bonus) de naam van het Secretariaat in de huidige naam.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van de Raad is tweeledig:

  • de bevordering van een ware oecumenische geest binnen de Katholieke Kerk volgens het conciliaire decreet Unitatis Redintegratio;
  • het op gang brengen en in stand houden van een dialoog met andere christelijke kerken en gemeenschappen.

Sinds de oprichting onderhoudt het secretariaat hartelijke relaties met de Wereldraad van Kerken. De Raad selecteert katholieke vertegenwoordigers bij oecumenische bijeenkomsten en nodigt delegaties van andere kerkgenootschappen uit bij eigen bijeenkomsten. Op dit ogenblik is de Raad in actieve dialoog met de volgende kerkgenootschappen:

De commissie voor de religieuze relaties met het Jodendom valt onder deze raad, terwijl de relaties met de Islam zijn toevertrouwd aan de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.

Presidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Naam Opmerkingen
1960-1968 Augustin Bea
1969-1989 Johannes Willebrands Vlag van Nederland Nederlands kardinaal
1989-2001 Edward Idris Cassidy
2001-2010 Walter Kasper
2010-heden Kurt Koch

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 juni 1997 werd Johan Bonny benoemd tot staflid van deze raad. Hij verzorgde de relaties met de monofysitische kerken: de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Egypte, de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk, de Syrisch-Orthodoxe Kerk, de Armeense Kerk en de Malankaarse Syrisch-Orthodoxe Kerk in India.