Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aartsbisschop Zygmunt Zimowski, president van de Raad

Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg is een instelling van de Romeinse Curie, die voortvloeide uit het motu proprio Dolentium Hominum van paus Johannes Paulus II, van 11 februari 1985. De Raad was een voortzetting van de al bestaande Pauselijke Commissie voor Pastorale Bijstand. De huidige president van de Raad is de Poolse aartsbisschop Zygmunt Zimowski.

In de apostolische constitutie Pastor Bonus (1988) worden de taken van de Raad als volgt gedefinieerd:

Art. 152 - De Raad toont de zorg van de Kerk voor de zwakkeren door hen bij te staan die een dienst vervullen jegens de zieken en jegens hen die lijden, opdat het apostolaat van de barmhartigheid dat zij vervullen, passend aan de nieuwe wensen beantwoordt

Art. 153 § 1. Het komt de Raad toe, om de leer van de Kerk te verspreiden aangaande het geestelijke en het morele aspect van de ziekte alsook aangaande de betekenis van het lijden van de mens. § 2. Hij verschaft de particuliere Kerken ondersteunende hulp, dat de gezondheid-hulpverleners met spirituele zorg worden bijgestaan om volgens de christelijke leer hun inzet te kunnen vervullen, en ook dat aan hen, die op dit terrein van pastoraal werk actief zijn, het aan passende steun om hun eigen werk te kunnen uitoefenen, niet ontbreekt. § 3. Hij stimuleert ook het werk van studie en van actie, dat zowel Internationale Katholieke Verenigingen als ook andere instituten op dit domein op verschillende wijzen ijverig verrichten. § 4. Hij volgt zeer aandachtig de vernieuwingen op het gebied van de wetgeving en op het gebied van de wetenschappen wat de gezondheid aangaat, zodat met zijn advies daarmee in het pastorale werk van de Kerk opportuun rekening gehouden wordt.

Naast de president kent de Raad een secretaris en zes stafleden. De Raad heeft 36 leden, vertegenwoordigers van de Curie, zowel als verschillende (aarts)bisschoppen. De Raad heeft daarnaast vijftig adviseurs. Naast de bovengenoemde zaken, behandelt de Raad soms ook ethische kwesties en vertoont hier enige overlap met de Pauselijke Academie voor het Leven.

Presidenten[bewerken]

Externe link[bewerken]