Naar inhoud springen

Pauselijke staatsiestola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paus Pius IX in staatsiestola
Paus Benedictus XV in staatsiestola

De Pauselijke staatsiestola is een brede stola die niet bedoeld is als liturgisch attribuut, maar als symbool van het pausschap. Op de stola is het pauselijk wapen aangebracht en zij is, anders dan het pallium, de vissersring en de staf, het enige symbool dat exclusief door de paus gedragen wordt. De vaak rijk goudgeborduurde stola wordt gedragen bij officiële gelegenheden zoals de ontvangst van katholieke buitenlandse staatshoofden, maar ook wanneer de paus in koorkledij is bij religieuze samenkomsten, zoals bij het geven van de zegen urbi et orbi. Staatsiestola's worden vaak gedragen boven de mozetta en zijn meestal gemaakt van rode stof met gouden versieringen. Voor de paastijd kan de paus gebruikmaken van een witte staatsiestola.

Een bijzondere gebeurtenis met de staatsiestola deed zich voor in Venetië waar paus Paulus VI op het San Marcoplein zijn stola afnam en deze om de schouders hing van Albino kardinaal Luciani, de patriarch van Venetië, die hem later zou opvolgen als paus Johannes Paulus I.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Over het bestaan en het gebruik van deze specifieke stola bestaan verschillende inzichten. Sommigen menen dat het hier gaat om een gewone, pastorale stola die in de liturgie wordt gebruikt.[1] In andere bronnen komt de stola als Pauselijke Stola en als teken van de pauselijke waardigheid voor.[2]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zie, bijvoorbeeld:
    • Bernard Berthod en Élisabeth Hardouin-Fugier, Dictionnaire des Arts liturgiques, XIXe et XXe siècles Hardouin-Fugier, Éditions de l’Amateur, 1996
  2. Zie bijvoorbeeld:
    • Noonan J.C., The Church Visible, The Ceremonial Life and Protocol of the Roman Catholic Church, Viking, New York, 1996, waar op bladzijde 346 wordt gemeld: "The Stole that the popes make use of over the mozzetta when vested "in state" is always made of red silk with gold thread. It is elaborate in its design, often incorporating both emblems of a pope's patronal saints and his heraldic device, often handpainted and worked in precious threads of gold."
    • Deze opvatting wordt bevestigd in het artikel Die Päpste in weiss und rot, geschreven door de pauselijke ceremoniarius Stefano Sanchirico, in de L'Osservatore Romano, 10 september 2010, Duitse uitgave, pag. 9: "Der Papst trug sie immer dann, wenn er sich der Öffentlichtkeit zeigte oder bei einer nichtliturgischen Amtshandlung. (...) Je nachdem ob den Vorschriften des Rituale entsprechend die Weisse oder die rote Mozetta verwendet wird, ist die Stola weiss oder rot.(...) Diese trägt nur der Papst, als Zeichen der höchsten Macht und Würde"