Pausmobiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pausmobiel (Mercedes G-Klasse)
In het Vaticaanmuseum
Paus Benedictus XVI zwaait vanuit de Pausmobiel op het moment dat hij het Witte Huis passeert op 16 april 2008.

De Pausmobiel is een informele term voor het speciaal ontworpen voertuig dat door de paus wordt gebruikt tijdens openbare gelegenheden. Het is een witte gewijzigde Mercedes-Benz G-Klasse of Mercedes-Benz M-Klasse met achterin een ruimte, rondom voorzien van glas, waar de paus zich bevindt. De Mercedes-Benz G is een open terreinwagen, die voornamelijk gebruikt wordt op het Sint-Pietersplein, en de Mercedes-Benz M reist met de paus de gehele wereld over.

De pausmobiel van Paus Paulus VI was een Mercedes-Benz type 600 die speciaal voor hem werd ontworpen. Deze auto bevindt zich thans in het Mercedes-Benz-museum in Stuttgart.

Aangezien de paus een mogelijk doelwit is voor een aanslag, is de pausmobiel voorzien van kogelbestendig glas. De verandering in het gebruik van de pausmobiel kwam na de aanslag op paus Johannes Paulus II door Mehmet Ali Ağca in 1981.

De eerste pausmobiel voor Johannes Paulus II werd gemaakt in Ierland voor het bezoek van Paus Johannes Paulus II in 1979 aan dat land, het eerste bezoek van een paus aan dit land. Het was een omgebouwde Leyland-vrachtwagen, groter dan de exemplaren die tegenwoordig in het Vaticaan worden gebruikt. Later werden wagens als een Land Rover Defender en een Range Rover omgebouwd tot pausmobiel.

Alle voertuigen waar de paus gebruik van maakt zijn voorzien van het Vaticaanse kenteken SCV 1. Ook is het pauselijke embleem aangebracht en staat een Vaticaanse vlag voorop. Wagens die veel gebruikt worden zijn een Lancia Thesis, Mercedes-Benz S-Klasse en op het buitenverblijf van de Paus, Castel Gandolfo, een elektrische Renault Kangoo.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Popemobile van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.