Pauwoogcichlide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pauwoogcichlide
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Astronotus ocellatus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Familie: Cichlidae
Geslacht: Astronotus
Soort
Astronotus ocellatus
(Agassiz, 1831)
Afbeeldingen Pauwoogcichlide op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pauwoogcichlide op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De pauwoogcichlide (Astronotus ocellatus) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het behoort tot de familie van de cichliden (Cichlidae).

Kenmerken[bewerken]

Ze hebben een gestrekt, zijdelings samengedrukt lichaam met een stompe kop en grote bek met ovale opening. De onderkaak steekt iets naar voren uit. De kaken bevatten aan de voorzijde sterke tanden en kleinere aan de zijkanten. De staartvin en borst­vinnen zijn afgerond, de buikvinnen bevatten langere voorste stralen. Ze hebben een onderbroken zijlijnorgaan. Een beschrijving van het kleurenpatroon is hier vrij moeilijk, doordat zowel kleuren als tekening sterk variëren. Hij heeft een zwarte oogvlek met een oranje rand op de staartwortel. Jonge exemplaren vertonen een witachtige, onregelmatige banden­tekening op een vrijwel zwart lichaam, met lichte vinnen.

Verspreiding[bewerken]

Ze komen oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika (Brazilië, Argentinië, Colombia, Frans-Guyana, Peru, Paraguay, Uruguay, en Venezuela). Ze worden daar aangetroffen in helder water, zwart water, troebel water, stilstaand, rustig stromend water, meertjes, rivieren maar ook de overstromingsgebieden worden bevolkt.

Kweek en voortplanting[bewerken]

Deze vissen dienen paarsgewijs gehouden te worden. Buiten de paartijd zijn het relatief vreedzame vissen die flink wat ruimte nodig hebben in een aquarium van minimaal 2 meter. In de paartijd zijn ze wild en woelen ze fors in de bodem. Het aquarium moet dus ingericht worden met fijn zand. De planten moeten goed verankerd worden, daar ze anders omgewoeld worden.

Als voedsel moet fors levend voer in de vorm van vis of regenwormen aangeboden worden.

De kweek is eenvoudig. 1000-2000 eieren worden op een zorgvuldig gepoetste steen afgezet en bevrucht. Na het uitkomen worden de jongen in broedkuilen gebracht. Ze worden door de ouders intensief bewaakt en verzorgd. Zodra ze vrij zwemmen kunnen ze verder worden grootgebracht met watervlooien, cyclops en fijngewreven droogvoer.

Zie ook[bewerken]