Pavel en Antonín Vranický-expositie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pavel en Antonín Vranický-expositie
het klooster in Nová Říše
Locatie Nová Říše 1, Vlag van Tsjechië Tsjechië
Coördinaten 49° 8′ NB, 15° 34′ OL
Type muziekmuseum
Thema Pavel en Antonín Vranický
Openingsdatum begin jaren 90 van de 20e eeuw
Detailkaart
Pavel en Antonín Vranický-expositie (Tsjechië)
Pavel en Antonín Vranický-expositie
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Tsjechië

De Pavel en Antonín Vranický-expositie (Tsjechisch: Síň Pavla a Antonína Vranických) zijn twee museumruimtes op het terrein van het klooster van Nová Říše in Tsjechië.

Het is gewijd aan Pavel en Antonín Vranický die in het dorp werden geboren. Het is opgericht door het klooster en onderdeel van de bezichtigingsroute. Het werd opgericht aan het begin van de jaren negentig van de 20e eeuw.

Expositie[bewerken | brontekst bewerken]

De expositie is verdeeld over twee afzonderlijke vertrekken. In het eerste gaat in op het leven van de broers Vranický. Het behandelt hun geboorte, leven en studie in Nová Říše. Onderdeel is ook een weergave van de stamboom.

In het tweede vertrek is informatie vastgelegd over hun werken uit hun succesvolle periode. De expositie is voornamelijk gewijd aan hun tijd in Wenen. Hier woonden zij en werkten ze met voornamelijk Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. Onderdeel van de collectie zijn muziekinstrumenten van de broers als ook van andere muzikanten. Verschillende voorwerpen uit de collectie in de expositie zijn geleend van het Tsjechisch Muziekmuseum.

In het klooster is er ook een vertrek gewijd aan het werk en leven van Jan Novák, een componist uit Nová Říše.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]