Pax Christi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een logo van Pax Christi.

Pax Christi International of Pax Christi Internationaal of Pax Christi (Latijn voor Vrede van Christus) is een internationale katholieke vredesbeweging. De beweging heeft lokale afdelingen zoals Pax Christi Nederland en Pax Christi Vlaanderen.

Ontstaan[bewerken]

Begin 1945 werd deze organisatie in Frankrijk opgericht door Marthe Dortel-Claudot en bisschop Pierre-Marie Théas. Belangrijk hierbij was het streven bij hen naar verzoening tussen Frankrijk en Duitsland op het moment dat de Tweede Wereldoorlog nog niet eens over was, met als basis de bergrede. Binnen enkele jaren werden er in meerdere West-Europese landen lokale organisaties opgericht.

Kort na de oorlog begonnen ze met het organiseren van pelgrimstochten naar Lourdes die zo'n succes werden dat het grote financiële problemen gaf voor de nog jonge organisatie. Mede daardoor werd in 1951 de bisschop van Parijs kardinaal Feltin gevraagd internationaal voorzitter van Pax Christi International (PCI) te worden.

Kerkelijk schrijven[bewerken]

De encycliek Pacem in Terris (Vrede op Aarde) uit 1963 over de vredesproblematiek en de pastorale constitutie Gaudium et Spes (1965) van het Tweede Vaticaans Concilie over de Kerk in de wereld van deze tijd waren een stimulans voor PCI.

Ontwikkelingen vanaf 1965[bewerken]

De Nederlandse kardinaal Alfrink volgde Feltin in 1965 op, en omdat Alfrink het secretariaat dichterbij wilde hebben, werd besloten dit te verplaatsen van Parijs naar Den Haag.

In de jaren 1970 kwam de nadruk meer te liggen op onderwerpen als de relatie met de kerken in Oost-Europa en kernbewapening.

In 1978 werd Etienne de Jonghe uit België de internationaal secretaris voor PCI waarmee het secretariaat naar Antwerpen verhuisde. In datzelfde jaar werd de Italiaanse bisschop Luigi Bettazzi de nieuwe internationale voorzitter. Opvolgers van hem zijn kardinaal Franz König (1985-1990), kardinaal Godfried Danneels (1990-1999) en van 1999 tot 2007 patriarch Michel Sabbah. Tijdens de vergadering van het uitvoerende comité van PCI in november 2006 werd de Haïtiaanse oud-premier Claudette Antoine Werleigh verkozen tot opvolgster van De Jonghe waarna ze diens taak eind 2007 overnam. In 2007 namen de Amerikaanse Marie Dennis en de Congolese aartsbisschop Laurent Monsengwo Pasinya het voorzitterschap over van Michel Sabbah. In mei 2010 gaf Mgr. Monsengwo, tijdens de driejaarlijkse wereldbijeenkomst van Pax Christi International in Straatsburg, de fakkel door aan de Zuid-Afrikaanse bisschop Kevin Dowling en werd Marie Dennis als co-voorzitter herverkozen.

Tegenwoordig zit het secretariaat in Brussel. In 2005 was PCI actief in ongeveer vijftig landen en heeft het ruim zestigduizend leden.

Op de jaarlijkse World Assembly van Pax Christi International in mei 2015 in Bethlehem werd bezorgdheid uitgesproken over het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnen. De VN-lidstaten werd opgeroepen om Resolutie 242 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uit te voeren. In de slotverklaring 'The Bethlehem Commitment*, Bringing the Future into Focus 2015-2020' zetten ze in grote lijnen hun beleid voor de komende vijf jaren uiteen.[1]

Onderscheiding[bewerken]

In 1983 ontving Pax Christi de UNESCO-prijs voor Vredeseducatie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • Internationale katholieke vredesbeweging roept VN op Palestina te erkennen paxvoorvrede.nl, 7 May 2015