Pax Christi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pax Christi International
Geschiedenis
Opgericht 1945
Structuur
Voorzitter Kevin Dowling
Hoofdkantoor Vooruitgangstraat 323, Schaarbeek
Type katholieke vredesorganisatie
Media
Website www.paxchristi.net
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Pax Christi International of Pax Christi Internationaal of Pax Christi (Latijn voor Vrede van Christus) is een internationale katholieke vredesbeweging met secretariaat in Brussel en diverse lokale afdelingen zoals Pax Christi Nederland en Pax Christi Vlaanderen.

Historiek[bewerken]

Begin 1945 werd Pax Christi in Frankrijk opgericht door Marthe Dortel-Claudot en bisschop Pierre-Marie Théas. Belangrijk hierbij was het streven bij hen naar verzoening tussen Frankrijk en Duitsland op het moment dat de Tweede Wereldoorlog nog niet eens over was, met als basis de bergrede. Binnen enkele jaren werden er in meerdere West-Europese landen lokale organisaties opgericht.[1] De organisatie van pelgrimstochten naar Lourdes werden zo'n succes dat het grote financiële problemen gaf voor de nog jonge organisatie. Mede daardoor werd in 1951 de bisschop van Parijs kardinaal Feltin gevraagd internationaal voorzitter van Pax Christi International (PCI) te worden.

Het kerkelijk schrijven Pacem in Terris (encycliek) (Vrede op Aarde) uit 1963 en de pastorale constitutie Gaudium et Spes (1965) van het Tweede Vaticaans Concilie over de Kerk in de wereld van deze tijd waren een stimulans voor PCI. In 1965 werd Feltin opgevolgd door de Nederlandse kardinaal Bernardus Alfrink die besloot om het secretariaat te verplaatsen van Parijs naar Den Haag. In de jaren 1970 kwam de nadruk meer te liggen op onderwerpen als de relatie met de kerken in Oost-Europa en nucleaire wapenwedloop.

In 1978 werd de Belg Etienne de Jonghe internationaal secretaris (waarmee het secretariaat naar Antwerpen verhuisde) en de Italiaanse bisschop Luigi Bettazzi de nieuwe internationale voorzitter. In 1985 werd het kardinaal Franz König, in 1990 kardinaal Godfried Danneels en van 1999 tot 2007 patriarch Michel Sabbah.

In 2005 was PCI actief in ongeveer vijftig landen en heeft het ruim zestigduizend leden. In november 2006, tijdens de vergadering van het uitvoerende comité van PCI, werd de Haïtiaanse oud-premier Claudette Werleigh verkozen tot opvolgster van De Jonghe waarna ze diens taak eind 2007 overnam. In 2007 namen de Amerikaanse Marie Dennis en de Congolese aartsbisschop Laurent Monsengwo Pasinya het voorzitterschap over van Michel Sabbah. In mei 2010 tijdens de driejaarlijkse wereldbijeenkomst van PCI in Straatsburg werd de Zuid-Afrikaanse bisschop Kevin Dowling verkozen tot voorzitter met Marie Dennis als co-voorzitter.

In mei 2015 tijdens de wereldbijeenkomst van PCI in Bethlehem werd de bezorgdheid uitgesproken over het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnen. De VN-lidstaten werd opgeroepen om Resolutie 242 Veiligheidsraad Verenigde Naties uit te voeren. In de slotverklaring 'The Bethlehem Commitment*, Bringing the Future into Focus 2015-2020' zetten ze in grote lijnen hun beleid voor de komende vijf jaren uiteen.[2]

Onderscheiding[bewerken]

In 1983 ontving Pax Christi de UNESCO-prijs voor Vredeseducatie.

Zie ook[bewerken]