Pay-per-click

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pay per click (PPC) is een advertentiemodel dat wordt ingezet op zoekmachines, advertentie netwerken, en inhoudelijke websites en blogs, waar adverteerders slechts betalen als een gebruiker/bezoeker klikt op een advertentie en zo daadwerkelijk een bezoek brengt aan de website van de adverteerder. Adverteerders betalen voor sleutelwoorden waarvan zij verwachten dat hun klanten die intoetsen als ze een bepaald product of dienst zoeken. Als een gebruiker een woord gebruikt dat de adverteerder als sleutelwoord heeft opgegeven, of als de gebruiker een relevante pagina op een website bezoekt, dan kan de advertentie van de adverteerder worden getoond. Deze advertenties worden meestal onder het kopje Sponsored links of Ads getoond naast of onder of boven de inhoud van de webpagina zelf.
De webmaster kan zelf bepalen waar de advertenties komen te staan.

Pay per click advertenties kunnen ook worden getoond op inhoudelijke sites, zoals Nieuwswebsites en weblogs. De advertentienetwerken zoals Google AdSense en Yahoo! Publisher Network zullen dan aan de hand van de inhoud van de blog of het nieuwsbericht proberen relevante advertenties te plaatsen, zonder dat de gebruiker een zoekopdracht heeft hoeven geven.

Hoewel er vele bedrijven actief zijn in deze business zijn Google AdWords, Yahoo! Search Marketing, en Microsoft adCenter de grootste aanbieders van advertentieruimte in 2008.

Minimum prijzen per click, ook wel Costs Per Click (CPC) genoemd, variëren afhankelijk van de zoekmachine/search engine, maar zijn soms maar € 0,01.
Erg populaire zoektermen kosten meestal meer bij de grotere zoekmachines.

Begrijpelijkerwijs is dit systeem gevoelig voor klikfraude. hoewel Google en anderen wel beweren geautomatiseerde beveiliging hierop te hebben. [1]


Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Hoe voorkom je ongeldige clicks? Google AdSense Help Center, Bekeken op 18 mei 2014