Payoke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Payoke is een Belgisch opvangcentrum en vzw voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel. Het gebouw is gelegen in het Schipperskwartier te Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Payoke werd op 26 oktober 1987 opgericht door kunstlerares Patsy Sörensen. Aanvankelijk richtte ze dit opvangcentrum in haar eigen woning op, met de bedoeling prostituees informatie, steun en medische begeleiding te geven of hen te helpen uit de prostitutie te stappen. Met het verstrijken van de jaren werd Payoke een opvangcentrum dat instaat voor psycho-sociale, administratieve en juridische begeleiding van slachtoffers van (inter)nationale mensenhandel. Ze voorziet zowel in opvang als ambulante hulp.

Payoke kreeg een aantal jaar later officiële erkenning, onder meer dankzij de ophef die Chris De Stoops boek, "Ze zijn zo lief, mijnheer" (1992) over vrouwenhandel veroorzaakte. Ook koning Boudewijn kreeg interesse voor de problematiek en bezocht op 28 oktober 1992 Payoke, waar hij met enkele slachtoffers sprak. Door het bezoek van de vorst kreeg Payoke financiële overheidssteun en kon er een volwaardig opvangcentrum uitgebouwd worden.

In 2007, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de organisatie, werd een speciaal boek uitgebracht: "Twintig jaar Payoke".

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]