Peace Brigades International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Peace Brigades International (PBI) zendt vrijwilligers uit om mensenrechtenactivisten te beschermen tegen mogelijk dreigend geweld. PBI beschermt momenteel activisten van organisaties in Colombia, Guatemala, Mexico, Nepal, en Indonesië.

PBI is een door de Verenigde Naties erkende niet-gouvernementele organisatie (ngo). PBI is gevestigd in Londen en heeft nationale afdelingen in verschillende landen (waaronder de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en een aantal Europese landen). PBI Nederland[1] is sinds 2008 gevestigd in Utrecht.

De aanwezigheid van de "ongewapende lijfwachten" van PBI geeft bescherming aan mensenrechtenactivisten. Dit komt doordat het internationale PBI-netwerk in staat is politici en media wereldwijd over eventueel geweld tegen deze activisten te informeren. Het gevaar van aanslagen wordt op deze manier beperkt, waardoor de organisaties hun werk kunnen blijven doen. PBI begeleidt sinds 1981 mensenrechtenactivisten op hun verzoek. Vrijwilligers worden voor minimaal een jaar uitgezonden voor deze taak.

Voor zijn unieke en leidende rol in de bescherming van mensenrechtenactivisten en de moed van de uitgezonden vrijwilligers ontving PBI in 1991 de Martin Ennals Award van Amnesty International voor mensenrechtenactivisten. In 1991 was PBI genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Peace Brigades International Nederland ondersteunt de PBI-projecten door de werving en training van vrijwilligers, en door het organiseren van politieke en financiële steun.

Externe link[bewerken]