Peace and Friendship Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peace and Friendship Stadium
Bijnaam SEF
Plaats Piraeus, Vlag van Griekenland Griekenland
Capaciteit 11.600 (basketball)
Bouwjaar 1983
Geopend 16 februari 1985
Kosten 25 miljoen euro (1983)
Architect(en) Thimios Papagiannis
Bespelers Olympiacos
Gerenoveerd 2002-2004
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Stadio Eirinis kai Philias of Peace and Friendship Stadium, algemeen bekend onder het acroniem SEF, is een multifunctionele overdekte arena in Piraeus, in de kustzone van Attica, Griekenland. De arena staat vooral bekend als de thuisbasis van EuroLeague-team Olympiacos, en is de centrale locatie van het Faliro Coastal Zone Olympic Complex. Het gebouw opende in 1985.

Het arenacomplex bevat ook een amfitheater met 942 zitplaatsen, een krachttrainingsruimte, een volledige oefenfaciliteit, drie extra velden die de Olympiacos-jeugdclubs huisvesten, en het Olympiacos-teamkantoor.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De arena tijdens het volleybaltoernooi van de Olympische Zomerspelen 2004 in Athene.

Het Peace and Friendship Stadium werd geopend in 1985 en de bouwkosten bedroegen toentertijd 25 miljoen euro. Het gebouw werd ontworpen door het architectenbureau "Thymios Papagiannis and Associates". De arena is gebouwd tegenover het Karaiskakis Stadion, gelegen in het westelijke uiteinde van de Phaleron Bay . Het werd ingehuldigd op 16 februari 1985, tijdens het eerste Panhellenic Indoor Athletics Championship. Oorspronkelijk was het ontworpen en geëxploiteerd voor dubbel gebruik als ijshockeybaan en als basketbalstadion. Het eerste Griekse ijshockeykampioenschap werd in 1989 in het stadion gehouden. De exploitatie van de ijsbaan werd stopgezet voor het gebruik van andere sporten.

Ander gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De arena wordt af en toe gebruikt voor evenementen zoals congressen, muziekconcerten en indoor motorcrossraces. The Scorpions, Phil Collins, Dire Straits, Status Quo, UB40, Gloria Estefan, Deep Purple en Placebo behoren tot de artiesten die hebben opgetreden in het Peace and Friendship Stadium.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Peace and Friendship Stadium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.