Pechhulpverleningsdienst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RACQ pechhulpwagen in Australië
Een wagen van Touring Club Suisse verleent pechhulp

Een pechhulpverleningsdienst of depannagedienst is een organisatie die hulp verleent als een motorvoertuig met pech komt te staan, niet kan starten of niet meer veilig verder kan rijden.

Soorten pechhulp[bewerken]

De kosten van een abonnement zijn afhankelijk van de dekkingsgraad. Zo zijn er speciale diensten als woonplaatsservice, persoons- of kentekengebonden service, recht op vervangend vervoer, hulp in binnen- en/of buitenland, aanhangwagen meeverzekerd, enzovoort.

Er zijn veel verzekeraars die pechhulpverlening aanbieden als module bij een auto- of reisverzekering. Soms is het ook mogelijk om een los verzekeringsproduct voor pechhulp af te sluiten. De premie is afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van het voertuig en buitenlanddekking. Daarnaast wordt pechhulp sinds de jaren negentig van de vorige eeuw ook door automerken zelf aangeboden bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Deze service is de eerste jaren vaak gratis, mits de auto volgens het onderhoudsboekje bij de dealer onderhouden wordt. Na een aantal jaren komt het recht op deze service te vervallen en moet men gaan betalen voor verlenging hiervan.

Pechhulp on demand is een dienst waarbij je alleen voor gebruik betaald en sluit je geen contract af. Het is niet kenteken- of persoonsgebonden.

Nederland[bewerken]

De bekendste aanbieders van pechhulpabonnementen in Nederland zijn de ANWB en Route Mobiel. Jarenlang heeft de ANWB in Nederland een monopoliepositie genoten als pechhulpdienstverlener met de Wegenwacht, tot het moment dat Route Mobiel in 2004 de strijd met hen aanging. Sindsdien duiken er steeds meer nieuwe spelers op zoals BOVAG, Allianz Global Assistance, SOS International, Eurocross Assistance en RoadGuard.

België[bewerken]

In België zijn Touring en VAB de belangrijkste hulpverenigingsdiensten op de weg

Duitsland[bewerken]

In Duitsland is de ADAC de grootste hulpverleningsdienst bij pechgevallen.

Andere landen[bewerken]