Pechhulpverleningsdienst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pechhulpverleningsdienst, pechhulpdienst, pechbijstandsdienst, pechverhelpingsdienst, depannagedienst of pechdienst is een organisatie die pechhulp verleent als een motorvoertuig met pech komt te staan, niet kan starten of niet meer veilig verder kan rijden.

Aanbieders in Nederland[bewerken]

Jarenlang heeft de ANWB in Nederland een monopoliepositie genoten als pechhulpdienstverlener, tot het moment dat Route Mobiel in 2004 de strijd met hen aanging. Sindsdien duiken er steeds nieuwe spelers op, waaronder Allianz Global Assistance en BOVAG.

Daarnaast wordt pechhulp sinds de jaren negentig van de vorige eeuw ook door automerken zelf aangeboden bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Deze service is de eerste jaren vaak gratis, mits de auto volgens het onderhoudsboekje bij de dealer onderhouden wordt. Na een aantal jaren komt het recht op deze service te vervallen en moet men gaan betalen voor verlenging hiervan. Er zijn verschillende aanbieders op de markt.

De Consumentenbond heeft in juli 2011 een vergelijking gepubliceerd tussen een aantal Nederlandse aanbieders van pechhulp. In deze vergelijking stonden:

Soorten pechhulp[bewerken]

Er zijn twee soorten pechhulp te onderscheiden: een abonnement of verzekering en pechhulp op afroep.

Abonnement of verzekering[bewerken]

De bekendste aanbieders van pechhulpabonnementen zijn de ANWB en Route Mobiel. De kosten van een abonnement zijn afhankelijk van de dekkingsgraad. Zo zijn er speciale diensten als woonplaatsservice, persoons- of kentekengebonden service, recht op vervangend vervoer, hulp in binnen- en/of buitenland, aanhangwagen meeverzekerd, enzovoort.

Er zijn veel verzekeraars die pechhulpverlening aanbieden als module bij een auto- of reisverzekering. Soms is het ook mogelijk om een los verzekeringsproduct voor pechhulp af te sluiten. De premie is afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van het voertuig en buitenlanddekking.

Pechhulp on demand[bewerken]

Een relatief nieuwe dienst is Pechhulp on demand. Waar je bij een abonnement of verzekering te maken hebt met jaarlijks of maandelijks terugkerende kosten, betaal je bij pechhulp op afroep alleen voor gebruik en sluit je geen contract af. Het is niet kenteken- of persoonsgebonden. Deze dienst wordt aangeboden door onder andere Allsecur, Centraal Beheer en de autobergingsbedrijven Bergnet, BCU en Wolves.

Voorbeelden[bewerken]

Voorbeelden van pechhulpverleningsdiensten zijn: