Peder Severin Krøyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peder Severin Krøyer, zelfportret

Peder Severin Krøyer, in zijn land bekend als P.S. Krøyer (Stavanger, 23 juli 1851Skagen, 21 november 1909) was een Deens kunstschilder. Hij behoorde tot de Skagenschilders. Zijn werk wordt overwegend gerekend tot het impressionisme.

Leven en werk[bewerken]

Krøyer groeide op bij een tante in Kopenhagen. Hij toonde al op jonge leeftijd talent voor tekenen en schilderen, reeds op zijn veertiende begon hij met zijn studie aan Koninklijke Deense Kunstacademie. In 1871 had hij zijn eerste expositie. Tussen 1877 en 1881 maakte hij, financieel gesteund door de rijke tabakshandelaar en kunstverzamelaar Heinrich Hirschsprung, studiereizen naar Spanje, Italië en Frankrijk. In Parijs volgde hij een private opleiding bij Léon Bonnat, maar vond hij uiteindelijk zijn belangrijkste inspiratiebronnen bij de toenmalige impressionisten.

Na zijn terugkeer naar Denemarken werd Krøyer een veelgevraagd portretschilder in Kopenhagen. Daarnaast huurde hij een huis in Skagen, waar hij deel uit ging maken van de plaatselijke kunstenaarskolonie de Skagenschilders, met onder andere de schrijvers Holger Drachmann, Georg Brandes, Henrik Pontoppidan en kunstschildersechtpaar Michael en Anna Ancher. Krøyer verbleef met name in de winters regelmatig in Kopenhagen en bracht de zomers schilderend in Skagen door. Hij groeide er uit tot een leidende figuur. In 1891 kwam ook zijn jonge vrouw Marie in Skagen wonen, die veelvuldig voor hem zou poseren. Hij schilderde in een overwegend impressionistische stijl, vaak met de natuur, zee en kunstenaarskolonie van Skagen als onderwerp. Vanaf 1885 gebruikte hij regelmatig zelfgemaakte foto's als uitgangspunt voor zijn schilderijen.

Na 1900 kreeg Krøyer veel psychische problemen (manische depressiviteit). Toen Marie in 1905 een kind verwachtte van componist Hugo Alfvén leidde dat tot een scheiding. Hij overleed vier jaar later, op 58-jarige leeftijd.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Peter Michael Hornung, Peder Severin Krøyer, Palle Fogtdal, København, 2002. ISBN 87-7248-551-5.

Externe links[bewerken]