Pedro Alonso López

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pedro Alonso López (Tolima, Colombia, 8 oktober 1949) is de productiefste nog in leven zijnde seriemoordenaar. Hij is nog steeds voortvluchtig.

Jeugd[bewerken]

Hij was de zevende van dertien kinderen. Zijn moeder gooide hem het huis uit toen hij acht was. Nadat hij werd verkracht door een pedofiel, werd hij erg paranoïde. Hij verstopte zich overdag en leefde vooral 's nachts op de straten van Tolima. Na een jaar verliet hij de stad en vestigde zich in Bogota. Een Amerikaans koppel vond hem op straat en bracht hem naar een school voor weeskinderen. Nadat hij door een leraar geslagen werd, stal hij geld uit de school en keerde terug de straat op. Hij was toen 12 jaar. Op straat leefde hij voornamelijk door te bedelen. In zijn puberteit begon hij ook te stelen. Vooral door het stelen van auto's verdiende hij veel geld. Op zijn 18de werd hij gearresteerd en moest hij naar de gevangenis. Daar werd hij opnieuw verkracht door vier medegevangenen. Hij nam nadien wraak door drie van hen te vermoorden. Door deze daad kreeg hij twee jaar extra. Een lichte straf, omdat de autoriteiten oordeelden dat hij deels uit zelfverdediging handelde. Hij werd in 1978 vrijgelaten en ging in Peru wonen.

Gruweldaden[bewerken]

Lopez had een slecht beeld over vrouwen. Zijn moeder was een prostituee. In de gevangenis had hij naar verluidt ook een stevige pornocollectie. Zijn vrouwenhaat nam hierdoor sterk toe. In zijn ogen waren het allemaal hoeren. Mede hierdoor zou hij naar schatting ongeveer 350 kinderen hebben omgebracht, allemaal jonge meisjes. Meestal verkrachtte hij hen eerst, vervolgens werden ze gewurgd, want hij zou naar verluidt zeer grote handen hebben. Bij sommigen toonde hij zelfs eerst het graf waar ze later zouden liggen. Een precies cijfer is niet gekend, maar hij zou naar verluidt 100 meisjes in Peru, 100 in Colombia en 110 in Ecuador hebben omgebracht. Hierdoor kreeg hij ook de bijnaam "Het monster van het Andesgebergte".

Arrestatie[bewerken]

In Ecuador werd hij uiteindelijk gevangengenomen, vlak na het carnavalfestival in 1980. De politie kon zijn gruweldaden niet geloven, tot hij hen zelf meenam naar een massagraf dat hij zou hebben aangelegd. Hij werd veroordeeld tot levenslang (wat in Ecuador overeenkomt met 16 jaar cel). Tijdens deze periode gaf hij één interview, met de Engelse journalist Ron Laytner. Hij zei toen dat hij geen spijt had van zijn daden en dat hij zou moorden, mocht hij vrijkomen.

In vrijheidstelling[bewerken]

In de zomer van 1994 werd hij vrijgelaten en door Ecuador uitgeleverd aan Colombia. In Colombia werd er een kort proces tegen hem gevoerd. Hij werd gek verklaard en moest naar een psychiatrische instelling. Na drie jaar werd hij echter weer gezond verklaard en kwam hij weer vrij, op voorwaarde dat hij psychiatrische begeleiding zou krijgen en zich maandelijks zou melden bij een rechter. Hij keerde onder meer terug naar zijn moeder, die hij al 19 jaar niet meer gezien had. Na een kort weerzien trok hij zich terug in het binnenland.

Waar López zich nu bevindt is onzeker. Hij is sinds 1998 nergens meer gezien. Het gerucht doet de ronde dat hij door een huurmoordenaar is omgebracht, want er stond een prijs op zijn hoofd. Omdat in 2000 de maximumstraf in Ecuador van 16 naar 25 jaar werd verhoogd, wordt hij sindsdien gezocht. Interpol heeft in 2002 een arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven, want er wordt vermoed dat hij nogmaals een meisje heeft vermoord.

Externe links[bewerken]