Pedro Pierluisi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pedro Pierluisi
Pedro Pierluisi
Geboren 26 april 1959
San Juan, Puerto Rico
Politieke partij Partido Nuevo Progresista
Democratische Partij
Partner María Elena Carrión
Gouverneur van Puerto Rico
Aangetreden 2 augustus 2019
Einde termijn 7 augustus 2019
Voorganger Ricky Rosselló
Opvolger Wanda Vázquez Garced
Huidige functie
Aangetreden 2 januari 2021
Voorganger Wanda Vázquez Garced
Resident Commissioner van Puerto Rico
Aangetreden 3 januari 2009
Einde termijn 3 januari 2017
Voorganger Luis Fortuño
Opvolger Jenniffer González
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Pedro Rafael Pierluisi Urrutia (San Juan (Puerto Rico), 26 april 1959) is een Puerto Ricaans politicus en sinds januari 2021 de gouverneur van Puerto Rico. Hij is lid van de Partido Nuevo Progresista en van de Democratische Partij. Van 2009 tot 2017 was Pierluisi de Resident Commissioner van Puerto Rico in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In augustus 2019 was hij al eens kortstondig gouverneur van Puerto Rico, als vervanger van de vroegtijdig opgestapte Ricky Rosselló. Zijn benoeming kreeg toen echter geen steun van de senaat van Puerto Rico en werd door het hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Pierluisi werd geboren in 1959 in San Juan en ging naar school in Guaynabo. Daarna studeerde hij aan de Tulane University in New Orleans, Louisiana en aan de George Washington-universiteit in Washington DC. Na zijn studies werd hij actief als advocaat in Washington DC. Een van zijn belangrijkste zaken omvatte het verkrijgen van een schadevergoeding van $180 miljoen voor Peru in een zaak over speculatie in de zilvermarkt. Pierluisi is getrouwd met María Elena Carrión, een ondernemer en investeerder. Samen hebben ze drie zonen en een dochter.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1993 tot 1996 was hij minister van Justitie onder toenmalig gouverneur Pedro Rosselló. In 2007 kondigde hij zijn kandidatuur aan om Resident Commissioner van Puerto Rico te worden. Hij werd na voorverkiezingen binnen de Partido Nuevo Progresista de running mate van Luis Fortuño, de zittende Resident Commissioner en kandidaat voor het gouverneurschap. Fortuño en Pierluisi hadden samen in de schoolbanken gezeten en waren ook actief geweest binnen dezelfde studentenorganisatie. In 2008 werden beiden verkozen met 53% van de stemmen, en haalden ze voor de eerste keer i de Puerto Ricaanse geschiedenis meer dan een miljoen stemmen. Pierluisi legde in 2009 de eed af bij de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

In 2009 diende hij een wetsvoorstel in, gebaseerd op een voorstel van zijn voorganger Luis Fortuño, om een referendum te organiseren betreffende de politieke status van Puerto Rico. Pierluisi's PNP is er voorstander van om de status van gemenebest en unincorporated territory van de Verenigde Staten om te vormen tot een volwaardige deelstaat. Het wetsvoorstel werd goedgekeurd met 223 stemmen tegen 169. Op 6 november werd het referendum dan ook gehouden, waarbij 54% van de Puerto Ricanen stemden om de politieke status te wijzigen en 61% om een volwaardige staat te worden. Tijdens dezelfde verkiezingen werd Pierluisi herkozen met 48% van de stemmen, gouverneur Luis Fortuño verloor nipt.

Gouverneurschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 streed Pierluisi mee voor het gouverneurschap van Puerto Rico, maar werd hij in de voorverkiezingen verslagen door zijn partijgenoot Ricky Rosselló, die uiteindelijk gouverneur werd. In juli 2019 kwam Rosselló zwaar onder vuur te liggen na het uitlekken van homofobe en vrouwonvriendelijke tekstberichten van een Telegram-chat tussen hem en topmedewerkers. Grote protesten dwongen Rosselló uiteindelijk tot aftreden, wat hij deed op 2 augustus 2019. Enkele dagen eerder was Pierluisi door Rosselló aangewezen als Secretary of State, de eerste in lijn van opvolging voor het gouverneurschap. Pierluisi trad aan zonder de steun af te wachten van de senaat van Puerto Rico, wat enkele dagen later door het hooggerechtshof ongrondwettelijk werd verklaard. Pierluisi diende direct op te stappen en werd opgevolgd door minister van justitie Wanda Vázquez Garced.

Het incident weerhield Pierluisi er niet van om zich opnieuw verkiesbaar te stellen bij de gouverneursverkiezingen van 2020. In de voorverkiezingen van zijn partij, waarbij hij tegenover Vázquez Garced kwam te staan, wist hij de nominatie, in tegenstelling tot vier jaar eerder, nu wel te veroveren. In de algemene verkiezingen versloeg hij vervolgens ook de andere kandidaten (onder wie Carlos Delgado Altieri van de PPD), waarmee Pierluisi verkozen werd tot de nieuwe gouverneur van Puerto Rico. Zijn inauguratie vond plaats op 2 januari 2021.

Op 2 januari 2021 werd Pierluisi beëdigd. er was een privéceremonie waarbij hij werd beëdigd door de opperrechter van het hooggerechtshof, Maite Oronoz Rodríguez. Dit werd gevolgd door een controversiële openbare ceremonie aan de noordkant van het Puerto Ricaanse Capitool, waar Pierluisi in het openbaar de ambtseed aflegde voor 400 gasten tijdens de COVID-19-pandemie en zijn onhoorlijke toespraak hield.

In februari 2021 zei Pedro Pierluisi dat het Congres "moreel verplicht" was om te reageren op het referendum van vorig jaar.

Op 15 maart 2021 gaf Pedro Pierluisi aan dat de noodtoestand met betrekking tot zeevervoer van het hoofdeiland naar Vieques en Culebra van kracht zou blijven tot 2022, wanneer het veerboottransportsysteem zou worden geprivatiseerd. Na groepsprotesten tegen de inadequate veerdienst, die leidde tot botsingen tussen politie en demonstranten, zei Pedro Pierluisi dat hij de acties van de "Fuerzas Unidas de Rapida Acción", de plaatselijke afdeling van de veiligheidstroepen die bij de demonstratie betrokken waren, steunde.