Peetri (Harjumaa)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peetri
Plaats in Estland Vlag van Estland
Peetri (Harjumaa) (Estland)
Peetri (Harjumaa)
Situering
Provincie Harjumaa
Gemeente Rae
Coördinaten 59° 24′ NB, 24° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,6 km²
Inwoners (31.12.2011) 4435
Overig
Website www.peetri.ee
Foto's
Molen
Molen
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Peetri (ook Peetriküla in de spreektaal) is een dorp (küla) in de gemeente Rae, dat aan de stad Tallinn grenst, en gelegen is in het Harju Gebied in Estland.

Peetri is de grootste Estische gemeenschap die de status van dorp heeft. Volgens de officiële volkstelling telde Peetri op 1 januari 2012 3012 inwoners. Op basis van een raming zou het bevolkingsaantal echter 3700 à 4000 kunnen zijn. Er zijn meer dan 500 woningen in het dorp, inbegrepen de enkele tientallen appartementsblokken. De kleuterschool, de school met een sportzaal, het stadion en de openbare bibliotheek werden in de herfst van 2009 afgewerkt.

Het grootste deel van het dorp ligt ten westen van de E263, de Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa-autoweg, maar het dorp omvat ook een deel van Mõigu, ten oosten van de genoemde autoweg. De rest van Mõigu vormt de gelijknamige wijk van Tallinn. De oppervlakte van het dorp bedraagt 4,60 km², de bevolkingsdichtheid (in werkelijkheid) overtreft 800 inwoners per km².

Peetri komt voor het eerst in 1631 in geschriften voor (onder naam Petriküll) in verband met de koop van het landgoed Mõigu. Het oudste bewaarde gebouw in Peetri is de oude molen, uit 1868.