Naar inhoud springen

Peggy Ashcroft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peggy Ashcroft
Peggy Ashcroft in 1962
Algemene informatie
Volledige naam Edith Margaret Emily Ashcroft
Geboren Croydon (Londen), 22 december 1907
Overleden aldaar, 14 juni 1991
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Edith Margaret Emily 'Peggy' Ashcroft (Croydon (Londen), 22 december 1907 – aldaar, 14 juni 1991) was een Engelse actrice. Zij won in 1985 een Academy Award voor haar bijrol als Mrs. Moore in A Passage to India. Daarnaast kreeg ze gedurende haar carrière meer dan twaalf andere acteerprijzen toegekend, waaronder een Golden Globe, drie BAFTA Awards en de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Venetië 1989. Ashcroft werd in 1951 benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 1956 gepromoveerd tot Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Ashcroft maakte in 1933 haar film- en acteerdebuut als Olalla Quintana in The Wandering Jew, de eerste van 16 filmrollen, 25 inclusief die in televisiefilms. Daarnaast speelde Ashcroft in verschillende televisieseries, voornamelijk rollen van historische, adellijke personages. Meer nog dan voor de camera acteerde ze in het theater.

Ashcroft trouwde drie keer. Haar eerste huwelijk was met Rupert Charles Hart-Davis en duurde van 1929 tot en met 1933. Ze hertrouwde een jaar na de scheiding met Theodor Komisarjevsky, maar ook dit hield geen stand. Haar derde echtgenoot Jeremy Hutchinson was van 1940 tot en met 1965 degene met wie Ashcroft het langst samenbleef. Met hem kreeg ze nog twee kinderen.

Op 83-jarige leeftijd overleed Ashcroft aan de gevolgen van een beroerte. Ze werd begraven op het kerkhof van de Westminster Abbey.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ashcroft (1936)

*Exclusief negen televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Linda Hunt
voor The Year of Living Dangerously
Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol
1984
voor A Passage to India
Opvolger:
Anjelica Huston
voor Prizzi's Honor