Pehr Osbeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pehr Osbeck
Pehr Osbeck.jpg
Geboren 1723
Overleden 23 december 1805
Geboorteland Zweden
Standaardafkorting Osbeck
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Pehr Osbeck aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Osbeckia chinensis, getekend door Osbeck

Pehr Osbeck (parochie Hålanda in het huidige Ale, 9 mei 1723Hasslöv, 23 december 1805) was een Zweedse botanicus en ontdekkingsreiziger.

Hij studeerde te Uppsala met Carolus Linnaeus. Van 1750–1752 reisde hij op het schip de Prins Carl naar Azië waar hij vier maanden lang de fauna, de flora en de mensen bestudeerde in de provincie Guangdong in China. Hij keerde net op tijd terug naar Zweden om zo'n 600 Aziatische planten door Linnaeus te kunnen laten toevoegen aan zijn publicatie Species Plantarum uit 1753. In 1757 publiceerde Osbeck het verslag van zijn reis naar China: Dagbok öfwer en ostindisk Resa åren. Het werd vertaald in het Duits (1762) en Engels (1771). Hij eindigde zijn carrière als parochiepriester en zijn naam leeft voort in het plantengeslacht Osbeckia uit de familie Melastomataceae.

Zie ook[bewerken]