Pejman Akbarzadeh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pejman Akbarzadeh, Amsterdam, 2009

Pejman Akbarzadeh (Perzisch پژمان اکبرزاده, geboren 1980) is een Perzisch-Nederlandse pianist, journalist en onderzoeker.

Pejman Akbarzadeh werd geboren in 1980 in Shiraz, Iran. Op zijn negende begon hij met pianospelen. Hij continueerde zijn pianostudie onder begeleiding van Farman Behboud, een voormalige professor aan het Conservatorium van Teheran.[1]

In zijn tienerjaren begon Pejman zijn onderzoek naar de Perzische (Iraanse) musici van de 20e eeuw. Op zijn 18e publiceerde hij het eerst volume over dit onderwerp. Het boek is een bron van referenties geworden, onder anderen door de Encyclopaedia Iranica.[2] In het in Maryland gevestigde kwartaalblad 'Iranian Musicology Quarterly' werd aan de documentaire gerefereerd als ‘de trots van Iraanse musicologische kringen’. Prof. Ehsan Yarshater, redacteur van de Encyclopedia Iranica, beschreef de documentaire als ‘goed onderzocht, feitelijk en zonder het gewoonlijke sentimentele, overdreven en overbodige materiaal’.

Van 2001-2006 was Pejman vertegenwoordiger van "Persian Gulf Online" in Teheran. Daarnaast publiceerde hij voor verschillende andere media binnen en buiten zijn geboorteland, waaronder voor de dagbladen "Shargh" en "Yaas-e Now" (welke beiden inmiddels door het Iraanse regime zijn verboden).[3]

In 2006 verhuisde Akbarzadeh naar Nederland vooral door de beperkingen inzake muziek en de situatie van de vrijheid van meningsuiting. Tegenwoordig is jih de directeur van de muzieksectie van de Perzischtalige Radio Zamaneh die zijn programma's uitzendt vanuit Amsterdam.

Perzische pianoconcert door Pejman Akbarzadeh, Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam, 2012
Uitverkochte vertoning tijdens het International Exile Film Festival in Zweden, 2009

In maart 2008 gaf Pejman Akbarzadeh in Amsterdam het eerste Perzische pianoconcert ooit. Het uitverkochte concert in het Bethaniënklooster resulteerde in uitnodigingen uit andere delen van Nederland en Duitsland.

In augustus 2008 droeg Pejman zijn uitvoering aan de Universiteit van Keulen op aan Ahmad Batebi, het boegbeeld van de democratische studentenbeweging in Teheran. Batebi vluchtte naar de VS toen hij vorig jaar, na negen jaar gevangenschap, werd vrijgelaten.

In 2009 dat Pejman zijn documentaire over de Perzische zangeres Hayedeh (1942-199) voltooide. De documentaire werd door Elsevier een ‘must see’ genoemd en werd genomineerd als ‘Beste Documentaire’ tijdens het Noor Film Festival 2009 in Los Angeles.[4]

Bibliografie[bewerken]

Boek

  • Perzisch Musici, deel 1 (Moosighidanane Irani, Jelde 1). De Publicaties van Navid, Shiraz/Teheran, 2000
  • Perzisch Musici, deel 2 (Moosighidanane Irani, Jelde 2). De Publicaties van Roshanak, Teheran, 2002, ISBN 964-93867-3-4.
  • Perzisch Musici, deel 3 (Moosighidanane Irani, Jelde 3). De Publicaties van Roshanak, Teheran/Iran Heritage Society, Los Angeles, 2008.

DVD

  • Hayedeh: Legendary Persian Diva (Documentaire). Persian Dutch Network, Amsterdam, 2009.

Externe links[bewerken]