Pelgrimspad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pelgrimspad
Pelgrimspad
Pad LAW 7
Uitgave Wandelnet
ISBN 9789071068942 (deel 1)
9789071068959 (deel 2)
Kenmerken
Van Amsterdam
Naar Wezet (België)
Lengte 466 km
Verbindingen Hertogenpad, Floris V-pad, GR5, Grenslandpad, Groene Hartpad, Krijtlandpad, Maarten van Rossumpad, Marskramerpad, Oeverloperpad, Peellandpad, Pieterpad, Trekvogelpad, Zuiderzeepad

Pelgrimspad

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel 2 heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van 's-Hertogenbosch naar het Vrijthof te Maastricht, met in Cadier en Keer een aftakking naar Wezet (Visé) in België, waar een aansluiting bestaat op wandelroute GR5, die uiteindelijk in Nice eindigt. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.

Oude pelgrimsroute[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, hoewel dit meer een associatie is dan dat hiermee een historische route vanuit de Nederlanden naar die bedevaartsplaats is gereconstrueerd. (Voor zover dergelijke routes destijds vast lagen, gold dat slechts voor de routes vanuit een aantal plaatsen in Frankrijk naar de Pyreneeën en van de Pyreneeën naar Santiago. Zie hiervoor ook Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in Frankrijk.) De route voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

De route[bewerken | brontekst bewerken]

Etappes[bewerken | brontekst bewerken]

etappe van naar lengte (km)
1 Amsterdam Centraal Station Amsterdamse Bos 18
2 Amsterdamse Bos De Kwakel 12
3 De Kwakel Aarlanderveen 17
4 Aarlanderveen Reeuwijk 18
5 Reeuwijk Haastrecht 19
6 Haastrecht Groot-Ammers 16
7 Groot-Ammers Hardinxveld-Giessendam 26
8 Hardinxveld-Giessendam Wilhelminasluis (Giessen) 17
9 Wilhelminasluis (Giessen) Nederhemert-Noord 19
10 Nederhemert-Noord Drunen 17
11 Drunen Distelberg 17
12 Distelberg 's-Hertogenbosch station 12
13 's-Hertogenbosch station Haaren 19
14 Haaren Middelbeers 20
15 Middelbeers Steensel 21
16 Steensel Heeze station 24
17 Heeze station Maarheeze station (2 km) 25
18 Maarheeze station (2 km) Weert 15
19 Weert Ell 17
20 Ell Roosteren 23
21 Roosteren Sittard station 18
22 Sittard station Nuth 17
23 Nuth Gulpen 22
24 Gulpen Schin op Geul 7
25 Schin op Geul Maastricht, Vrijthof 22
26 Cadier en Keer Mesch 14
27 Mesch Wezet station 12

Het eerste deel[bewerken | brontekst bewerken]

De route begint bij het Centraal Station van Amsterdam en gaat via het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar Aalsmeer. De wandelaar passeert het Fort bij De Kwakel, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, en volgt het Amstel-Drechtkanaal en het Aarkanaal tot Papenveer. Via Aarlanderveen en Zwammerdam worden de Reeuwijkse plassen bereikt. Na Haastrecht gaat de route langs de Vlist naar Schoonhoven, waar de Lek per pont wordt overgestoken.

De route gaat dan via Nieuwpoort en Groot-Ammers door het polderlandschap van de Alblasserwaard langs Bleskensgraaf naar Neder-Hardinxveld. Na Boven-Hardinxveld gaat de route door het natuurgebied de Avelingen naar Gorinchem. Hier neemt de wandelaar de pont over de Merwede naar Woudrichem. De hoofdroute gaat langs de Afgedamde Maas naar Brakel; een variant gaat per pont naar slot Loevestein en door de polder Munnikenland naar Brakel.

Door de Bommelerwaard gaat de route naar Aalst en Nederhemert, met een veer over de Afgedamde Maas, en steekt bij Heusden de Bergsche Maas over. Via de Loonse en Drunense Duinen wordt Vught bereikt, waar de route bij het station van 's-Hertogenbosch eindigt.

Het tweede deel[bewerken | brontekst bewerken]

De route aan het begin van deel 2 is voor een klein stukje gelijk aan het laatste stukje van deel 1, want van station te 's-Hertogenbosch loopt het in zuidelijke richting naar Vught. Vandaar voert het langs Haaren, Oisterwijk, Middelbeers, Vessem, Knegsel, Steensel onder Eindhoven door naar Heeze.

Via de Strabrechtse Heide en de Lieropse heide gaat de route naar Weert, Tungelroy, Hunsel, Ittervoort en Thorn. Hier gaat de route over Belgisch grondgebied via Kessenich naar Maaseik, waar de Maas wordt overgestoken.

Via Roosteren en Born gaat de route naar Sittard, en van daar naar Spaubeek, Nuth en Voerendaal. Hierna loopt de route door heuvelachtig gebied langs Ubachsberg, Gulpen, Schin op Geul, Cadier en Keer en Gronsveld, om achter Mesch weer in België te geraken. Het pad eindigt bij het station van Wezet (Visé).

In Zuid-Limburg voert de route door een (voor Nederlandse begrippen) geaccidenteerd gebied.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Amsterdam Centraal, Gorinchem, 's-Hertogenbosch, Heeze, Weert, Sittard, Spaubeek, Nuth, Schin op Geul, Eijsden en Wezet en busverbindingen in de meeste overige plaatsen.

Andere wandelpaden op de route[bewerken | brontekst bewerken]

De route sluit in Amsterdam bij het Centraal Station aan op het Zuiderzeepad (en via die route bij de oostgrens van Amsterdam op het Trekvogelpad). Tussen Aalsmeer en De Kwakel loopt de route gelijk op met de Stelling van Amsterdam. Van nabij Haastrecht tot Schoonhoven loopt het pad gelijk op met het Floris V-pad. Bij Schoonhoven kruist het pad het Oeverloperpad. In 's-Hertogenbosch bij de scheiding tussen deel 1 en deel 2 sluit het pad aan op het Peellandpad en het Maarten van Rossumpad. Bij Oisterwijk en bij Heeze kruist het pad het Brabants Vennenpad. Hiertussenin loopt het na Steensel kort samen met het Grenslandpad, in Thorn sluit het aan op dat pad. Tussen Sittard en Spaubeek loopt het samen met het Pieterpad en bij Valkenburg en Eijsden kruist het pad het Krijtlandpad. In Wezet en Dalhem is aansluiting met de GR5 (Hoek van Holland-Nice). De wandelroute GR5 is onderdeel van de Europese wandelroute E2.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]