Pels & Van Leeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pels & Van Leeuwen orgel uit 1994 in de protestantse kerk te Venhuizen
Rechterzijde en speeltafel van Valckx & Van Kouteren orgel uit 1928-1929 in de Sint-Josephkerk in Leiden

Pels & Van Leeuwen is een van oorsprong Alkmaars orgelbouwbedrijf dat sinds 1981 in 's-Hertogenbosch is gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1903 opgericht door Bernardus Pels (1870-1933), die tot dan toe meesterknecht was bij L. Ypma & Co. Zijn zoon Anton Pels (1895-1960) bouwde het bedrijf uit tot een der grootste orgelbouwers van Europa onder de naam B. Pels & Zn. In 1959 werd de Rotterdamsche Electrische Kerk- & Concertorgelfabriek Valckx & Van Kouteren & Co.'s overgenomen.

De derde generatie was weer een Bernard Pels (1921-1996). Hij zette het bedrijf van zijn schoonvader, orgelmaker D'Hondt in Herselt, in 1962 voort onder de naam Pels D’Hondt. In hetzelfde jaar werd Rochus van Rumpt (1919-1996) mede-eigenaar van het Alkmaarse bedrijf, dat hij al vanaf 1952 vanuit 's-Hertogenbosch vertegenwoordigde voor Zuid-Nederland en België. In 1964 fuseerde het toen noodlijdende bedrijf met de orgelbouwfirma Willem van Leeuwen in Leiderdorp, die in 1903 was opgericht door Gerrit van Leeuwen. De firma ging verder onder de naam Pels & Van Leeuwen, nu te Alkmaar.

Onder leiding van Rochus van Rumpt ging het bedrijf in 1970 failliet. Hij zette de zaak enige tijd voort vanuit zijn schuur te Gameren en verhuisde in 1974 naar Waardenburg, waar zijn zoon Peter van Rumpt (1948) in 1979 in de zaak kwam. In 1981 vestigde het bedrijf zich in 's-Hertogenbosch. Later kwam de artistieke leiding in handen van Rochus van Rumpt jr. (1978) en de zakelijke kant bij Jacqueline van Rumpt (1984).

In januari 2017 vroeg directeur-eigenaar Peter van Rumpt het faillissement van de firma aan,[1] maar een maand later werd een doorstart bekendgemaakt.[2]

De firma heeft circa zestien medewerkers. Men specialiseert zich steeds meer in het restaureren van historische orgels, terwijl nieuwbouwprojecten meer en meer in het verre buitenland worden uitgevoerd (Verenigde Staten, Verre Oosten).

Orgels gebouwd door Pels & Van Leeuwen of zijn voorgangers[bewerken | brontekst bewerken]

Orgels van Pels & Van Leeuwen of zijn voorgangers zijn onder meer te vinden in het Orgelpark in Amsterdam en in de volgende kerken.

In Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pels & Van Leeuwen organs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.