Pendleton Ward

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pendleton Ward (23 september 1982)[1] is een Amerikaans animator, scenarioschrijver, televisieproducent en stemacteur. Hij werkt voor Cartoon Network Studios en Frederator Studios. Ward won een Emmy Award voor zijn tekenfilmreeks Adventure Time (2010-2018).[2] Hij is ook de maker van de Bravest Warriors tekenfilm (2012).[3] Ward is een alumnus van het California Institute of the Arts. Hij groeide op in San Antonio en woont momenteel in Los Angeles.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Ward's moeder is kunstenares en werkte vroeger samen met animators. Dit inspireerde Ward om reeds op jonge leeftijd te experimenteren met flipboekjes en stripverhalen. Hij werkte hiervoor vaak samen met zijn beste vriend Alec "The Logdog" Coates.

Ward studeerde aan CalArts en werd er bevriend met J.G. Quintel en Alex Hirsch. Het trio werkte later samen aan The Marvelous Misadventures of Flapjack. Na het bekijken van een van Ward's films tijdens de jaarlijkse CalArts animatiescreening, bood Eric Homan (de vicepresident van Frederator Studios) Ward een job aan.[4]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002-2003 publiceerde Ward een internetstrip getiteld Bueno the Bear. Later haalde hij de strip terug offline omdat hij hem niet goed vond. Hij behield echter de naam "buenothebear" voor zowel zijn website als zijn Twitterbijnaam. Als student maakte Ward een film getiteld Barrista over Bueno the Bear. De film werd later uitgebracht door Frederator Studios.

Ward produceerde verscheidene korte animatie's voor Frederator's Random! Cartoons, welke op Nicktoons Network werden uitgezonden. Hij werkte er samen met verscheidene mensen die later mee zouden werken aan Adventure Time, waaronder Casey James Basichis, Adam Muto en Niki Yang. Ward's animaties voor het project waren The Bravest Warriors en Adventure Time. De Adventure Time tekenfilm werd een waar internetfenomeen en werd meer dan een miljoen keer bekeken in 2007. Ward bood Adventure Time aan Nickelodeon aan, maar werd geweigerd. Later werd de reeks opgepikt door Cartoon Network.

In 2007 werkte Ward als scenarist en storyboarder mee aan het eerste seizoen van Cartoon Network's The Marvelous Misadventures of Flapjack. De manier waarop deze reeks geschreven werd, inspireerde Ward om dezelfde technieken later toe te passen op Adventure Time.

In 2012 bracht Frederator Studios Bravest Warriors uit als een internetreeks. Ward werkte er echter nauwelijks aan mee. De reeks kende zijn première in herfst 2012 op Cartoon Hangover's YouTube kanaal en werd samen met een stripreeks van Boom! Studios uitgebracht.

Tijdens het vijfde seizoen van Adventure Time stopte Ward als showrunner voor de reeks omdat het een negatieve invloed op zijn leven had. Hij bleef echter wel aan de reeks werken als storyboarder en scenarist tot aan het einde van seizoen zes. Daarna bleef hij acties als producent.[5]

In 2017 werd Ward vermeld als "verhaalconsulent" voor het Dungeons and Dragons vijfde editie avontuur Tomb of Annihilation.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol
2008–2009 Random! Cartoons Storyboards, ontwerp personages, regisseur
2008–2009 The Marvelous Misadventures of Flapjack Schrijver, storyboards
2010–2018 Adventure Time Creator, verhaallijn schrijver (seizoenen 1–8), storyboards (seizoenen 1, 3, 5, 8), producent (seizoenen 1–2), executief producent (seizoenen 3–10), showrunner (seizoenen 1–5)
2014 Over the Garden Wall Schrijver, storyboards
Aflevering: "Songs of the Dark Lantern"
2015 Uncle Grandpa Regisseur, schrijver, storyboards, verhaal
Aflevering: "Guest Directed Shorts"
2012–heden Bravest Warriors Creator

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol
2013 I Know That Voice Als zichzelf

Online[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol
2012–2013 Animation Pals[6] Co-creator
2012–heden Bravest Warriors Creator
2014–heden Bee and PuppyCat Animatieredactie, stemregisseur, schrijver[7]

Kortfilm[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol
2007 Barrista Regisseur, schrijver, animator
2011 Pikapew Poop Chu Verhaal, animatie, soundmixing

Stemacteur[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol Nota's
2007 Barrista Bueno the Bear / Sasha Kortfilm
2008 Random! Cartoons Abraham Lincoln / Oude man Aflevering: "Adventure Time"
2009 The Marvelous Misadventures of Flapjack Roeier #1 / Zeilbaas Aflevering: "Ben Boozled"
2010–2018 Adventure Time Lumpy Space Princess / Shelby / Overige stemmen 85 afleveringen
2011 Pikapew Poop Chu Ash / Brock Kortfilm
2012 Bravest Warriors Computer Aflevering: "Emotion Lord"
2013 I Know That Voice Zichzelf Documentaire
2014 Broken Age Gus Computerspel
2015 Uncle Grandpa Uncle Grandpa / Pizza Steve Aflevering: "Guest Directed Shorts"
2016 The Simpsons Couch Gag zanger Aflevering: "Monty Burns' Fleeing Circus"

Invloeden[bewerken | brontekst bewerken]

Ward stelt dat de grootste invloeden op zijn creatieve processen zijn vrienden zijn, waarvan velen meewerkten aan Adventure Time.[8]The Simpsons vormt ook een invloed voor hem.[9]