Peninsular and Oriental Steam Navigation Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peninsular and Oriental Steam Navigation Company
Logo
Vlag van P&O
Oprichting 1837
Opheffing 2006
Hoofdkantoor Londen, Verenigd Koninkrijk
Sector Scheepvaart
Industrie Transport
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, dikwijls afgekort tot P&O, is een voormalige Britse rederij. Het bedrijf werd in 1837 opgericht en was daarmee een van de oudste rederijen ter wereld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 augustus 1836 werd een contract afgesloten tussen de Admiraliteit en Peninsular Steam Navigation Company voor het vervoer van post tussen Engeland en het Iberisch Schiereiland. De oprichters van de rederij waren de heren Willcox en Anderson. Drie jaar later, met de overname van vier stoomschepen, werd de naam gewijzigd in Peninsular and Oriental Steam Navigation Company omdat de dienst werd uitgebreid met Alexandrië in Egypte. In 1842 werd het werkgebied verder naar het oosten verlegd met een dienst tussen Suez en Brits-Indië.

Tijdens de Krimoorlog vervoerde de rederij troepen en paarden naar de Krim. Na het beëindigen van het conflict kreeg het contracten met het leger voor het vervoer van troepen naar India. Tegen het einde van de 19e eeuw begon de rederij met diensten op Australië. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had het zo’n 70 schepen in de vaart. Een groot aantal hiervan werden ingezet voor het troepentransport, als hulpkruiser of als hospitaalschip met ook grote verliezen als gevolg. Na de oorlog werd de vloot vernieuwd met grotere en snellere schepen. In de Tweede Wereldoorlog werden de schepen weer gebruikt net zoals tijdens 1914-1918.

Begin jaren zeventig werden de passagiersdiensten gestaakt. De komst van grote vliegtuigen maakten langdurige zeereizen niet aantrekkelijk. De aandacht verschoof naar het vrachttransport, haventerminals en cruises.

In december 1996 kwam een fusie tot stand van P&O Containers en Nedlloyd Lines, onderdeel van het Nedlloyd-concern. Alle aandelen van de joint venture P&O Nedlloyd werden gelijk gehouden door P&O en Nedlloyd (50/50%). De schepen van P&O Nedlloyd deden in dat jaar 229 havens aan in 94 landen, waardoor het een van Nederlands grootste multinationals was. Het hoofdkantoor was gevestigd in Rotterdam en Londen. In 2005 werd P&O Nedlloyd overgenomen door A.P. Møller-Mærsk Group.

In 2003 werd de cruise-activiteiten verkocht aan Carnival Corporation.[1] De Amerikaanse rederij was bereid $ 7,8 miljard te betalen.

In 2006 nam Dubai Ports World (DPW) de laatste activiteiten van P&O over.[2] PSA van Singapore wilde P&O ook overnemen, maar DPW was bereid meer te betalen. DPW betaalde £3,3 miljard voor de 29 haventerminals in 19 landen van P&O.[2] DPW nam ook P&O Ferries over, met veerdiensten in Het Kanaal, de Noordzee en de Ierse Zee, ondanks de slechte financiële resultaten in de laatste jaren als een gevolg van de opening van de Eurotunnel.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Peninsular and Oriental Steam Navigation Company van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.