Penitentenklooster (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penitentenklooster

Het Penitentenklooster was een klooster in Maastricht, gelegen aan de Boschstraat.

Geschiedenis[bewerken]

Het klooster was een vestiging van de zusters penitenten-recollectinen. Dezen hadden zich in 1623 afgesplitst van het Grauwzustersklooster te Gent en zich gevestigd in Limburg aan de Vesder, waarna ze werden aangeduid als "Limburgse reform". In 1673 kwamen de zusters naar Maastricht, waar ze zich aan de Boschstraat vestigden op een voormalig exercitieterrein bij de stadsmuur, het Busschuttenhof.

Het klooster had een meisjesinternaat. De graaf van Tilly begunstigde het klooster, zodat ook een kapel en een ziekenzaal kon worden toegevoegd. De kapel werd ingewijd in 1725. Het klooster had door zijn ligging nabij de stadswal te lijden van de belegeringen van Maastricht in achtereenvolgens 1748, 1793 en 1794.

Het klooster werd in 1797 opgeheven door de Fransen, die de stad in 1795 hadden ingelijfd. De gebouwen werden omgevormd tot kazerne en kledingmagazijn. In 1863 werden de gebouwen gekocht door Petrus Regout, en drie jaar later brandden ze af. Het terrein werd vervolgens volgebouwd met fabrieken van deze industrieel. Er kwam eerst een kristalslijperij, en later een glasblazerij en een aardewerkfabriek. Van 1928-1941 kwam hier het imposante Eiffelgebouw van de sanitairfabriek van Koninklijke Sphinx tot stand.[1]

Zie ook[bewerken]