Pentaho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
28-08-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is:
Indien E, dan in deze vorm toch voor veel lezers vrijwel niet te begrijpen ("Hadoop is een open-source softwareraamwerk van The Apache Software Foundation waarmee applicaties petabytes aan ongestructureerde data in een cloudomgeving op commodity hardware kunnen verwerken", et cetera)

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

De Pentaho BI Suite is een verzameling van open source Business Intelligence tools, met geïntegreerde rapportagemogelijkheden, data mining, workflow en ETL mogelijkheden. Het hoofdkantoor van Pentaho bevindt zich in Orlando, Florida, Verenigde Staten.

Overzicht[bewerken]

De Pentaho BI Suite bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Pentaho Data Integration: Pentaho Data Integration, codenaam Kettle, bestaat uit een ETL (Extract, Transformation, Load) engine, en een GUI tool (codenaam spoon) waarmee de gebruiker data integratie jobs en transformaties kan definiëren.
  • Pentaho Analysis Services: Pentaho Analysis Services, codenaam Mondrian, is een open source OLAP (Online Analytical processing) server, geschreven in Java.
  • Pentaho Reporting: Pentaho Reporting bestaat uit een reporting engine, die rapporten kan genereren op basis van in XML gedefinieerde bestanden. Rondom de engine zijn veel tools ontwikkeld, onder andere ontwerptools en ad hoc wizards die de gebruiker stap voor stap door het proces helpen om een rapportage te genereren.
  • Pentaho Data Mining: Pentaho Data Mining, codenaam Weka, is een verzameling data mining tools voor classificatie, regressie, associatie regels, en clustering algoritmen die een analist helpen om de bedrijfsvoering beter te begrijpen en om toekomstige prestaties te verbeteren door voorspellende analytics.
  • Pentaho DashBoard: Pentaho DashBoard is een geïntegreerd platform om inzicht te krijgen in en overzicht te verkrijgen over de data. Pentaho Dashboard integreert allerlei interactieve rapportages, grafieken, kubussen die met de andere Pentaho onderdelen (zoals Pentaho Report Designer) zijn gemaakt.
  • Pentaho for Hadoop: Hadoop is een open-source softwareraamwerk van The Apache Software Foundation waarmee applicaties petabytes aan ongestructureerde data in een cloudomgeving op commodity hardware kunnen verwerken. Pentaho for Hadoop is Pentaho's oplossing voor deze grote hoeveelheden data. Pentaho werkt hiermee samen met hardware leveranciers zoals Dell, DataStax en MapR.

Licentiestructuur[bewerken]

Pentaho gebruikt een abonnementssysteem. Binnen het abonnement geeft Pentaho support, diensten en productverbeteringen via een jaarlijks abonnement. Als een commercieel open source bedrijf, leidt Pentaho de open source projecten die de kern vormen van de tool suite. Hiermee heeft Pentaho directe invloed op de software ontwikkeling.

Pentaho community versie is gelicenceerd onder Mozilla Public Licence versie 1.1. De Pentaho Enterprise versies zijn beschikbaar onder een commerciële licentie. Er zijn 3 varianten van de enterprise versie: Basic, Professional en Enterprise.

Externe links[bewerken]