People Are Alike All Over

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
People Are Alike All Over
Aflevering van The Twilight Zone
Aflevering Seizoen 1
Aflevering 25
Gastrollen Roddy McDowall
Susan Oliver
Paul Comi
Byron Morrow
Vic Perrin
Vernon Gray
Schrijver(s) Rod Serling
Paul W. Fairman
Regisseur Mitchell Leisen
Productiecode 173-3621
Eerste uitzending 25 maart 1960
Afleveringchronologie
← Vorige Volgende →
Long Live Walter Jameson Execution
Lijst van afleveringen van The Twilight Zone
Portaal  Portaalicoon   Televisie

" People Are Alike All Over is een aflevering van de Amerikaanse televisieserie The Twilight Zone.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Opening[bewerken]

Aanhalingsteken openen

You're looking at a species of flimsy little two-legged animals with extremely small heads whose name is Man. Warren Marcusson, age thirty-five. Samuel A. Conrad, age thirty-one... They're taking a highway into space, Man unshackling himself and sending his tiny, groping fingers up into the unknown. Their destination is Mars, and in just a moment we'll land there with them.

Aanhalingsteken sluiten
Rod Serling

Verhaal[bewerken]

Een raket met aan boord twee astronauten is op weg naar Mars. Een van hen, Marcusson, is een positieveling die ervan overtuigd is dat mensen overal hetzelfde zijn, zelfs op de rode planeet. De andere astronaut, Conrad, is cynischer.

De landing op Mars verloopt niet zoals gepland en Marcusson sterft door de harde klap. Nu alleen, wordt Conrad overmand door angst wanneer hij een ritmisch geluid hoort op de buitenkant van het schip. Hij verwacht iets kwaadaardigs, maar zijn achterdocht verdwijnt wanneer hij uit de raket stapt en ziet dat de “martianen” er inderdaad als mensen uitzien. Het enige verschil met mensen is dat Martianen allemaal telepathische vaardigheden bezitten. Conrad wordt verwelkomt door de mooie Teenya. Ze brengt hem naar hun gastenverblijf: een kamer precies zo ingericht als men op aarde doet.

Conrad ontspant even, tot hij ontdekt dat de kamer geen ramen heeft en hij de deur niet van binnenuit kan openen. Dan gaat een muur open aan de zijkant en ziet Conrad dat hij in een Martiaanse dierentuin zit als onderdeel van de tentoonstelling; een aardewezen in zijn natuurlijke leefomgeving. Op het eind van de aflevering schreeuwt Conrad naar boven dat Marcusson gelijk had; mensen zijn inderdaad overal hetzelfde.

Slot[bewerken]

Aanhalingsteken openen

Species of animal brought back alive. Interesting similarity in physical characteristics to human beings in head, trunk, arms, legs, hands, feet. Very tiny undeveloped brain; comes from primitive planet named Earth. Calls himself Samuel Conrad. And he will remain here in his cage with the running water and the electricity and the central heat as long as he lives. Samuel Conrad has found the Twilight Zone.

Aanhalingsteken sluiten
Rod Serling

Rolverdeling[bewerken]

Notities[bewerken]

  • Deze aflevering is gebaseerd op het verhaal Brothers Beyond the Void van Paul W. Fairman. Dit verhaal werd gepubliceerd in mart 1952 in het tijdschrift Fantastic Adventures. Rod Serling bewerkte het verhaal voor de televisie. Hij bracht wel wat veranderingen aan in het verhaal. In het originele verhaal blijft Conrad op aarde achter en reist enkel Marcusson naar Mars. Serling maakte van Conrad de hoofdpersoon door hem ook mee te laten gaan. Tevens maakte hij de Martianen een stuk menselijker om de ironie op het einde te benadrukken.
  • De originele pilotaflevering van Star Trek heeft een soortgelijke plot.
  • Het idee van mensen die als dieren ten toon worden gesteld in een buitenaardse dierentuin werd later gebruikt door Kurt Vonnegut in zijn roman Slaughterhouse-Five.

Externe links[bewerken]